Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

ЕФСА-Соопштение

Бабовски избран за нов Генерален секретар на регионалното претставништво на WOAH за Европа

25.05.2023
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство, Николче Бабовски, во рамки на јубилејното 90 - то Генерално Собрание на Делегати на Светската организација за здравствена заштита на животните (WOAH), кое оваа недела се одржува во Париз, Франција, денес е едногласно избран за нов Генерален секретар на регионалното претставништво на WOAH за Европа кое е надлежно за вкупно 53 држави. 

Јавен настан за објавено научно мислење | Телиња, млечни крави, патки, гуски и потполошки

06.03.2023
Благосостојбата на животни претставува интегрален дел од стратегијата “Од Фарма до Вилушка” (F2F) на Европската унија која има цел земјоделските пракси во Европа да ги направи поодржливи.

ЕФСА ја проширува својата лингвистичка разновидност

07.12.2022
ЕФСА ја проширува својата лингвистичка разновидност нудејќи ги своите онлајн комуникации на уште 14 европски јазици: бугарски, хрватски, чешки, дански, естонски, фински, унгарски, ирски, латвиски, литвански, малтешки, романски, словачки и словенечки. Веб-страната на ЕФСА сега е достапна на сите 24 официјални јазици на Европската унија

Второто Собрание за истражување на проценка на ризик достапно за учество и преку web streaming

06.12.2022
По првото и инаугуративно Собрание за истражување на проценка на ризик (Risk Assessment Research Assembly – RARA) кое Европската агенција за безбедност на храна го организираше во 2018 година, на 07 декември 2022 година се организира вториот RARA настан кој се одржува во Берлин, Германија.

Науката на дланка

23.11.2022
Европската агенција за безбедност на храна започна со објавување серија интервјуа во кои се разговара за теми поврзани со безбедност на храната а кои произлегуваат од истражувањето “Евро-барометар” спроведено на ниво на земји членки на Европската унија во 2022 година.

Повеќе простор, пониски температури, пократки патувања

09.09.2022
Според препораките објавени од Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА), обезбедување повеќе простор, намалување на максималните температури и одржување на времето на патување на минимум се потребни за да се подобри благосостојбата на фармските животни за време на транспортот.

АХВ носител на националните активности на кампањата на ЕФСА за африканската чума кај свињите

27.07.2022
Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА) во соработка со надлежните органи на земјите во фокус (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Чешка, Естонија, Грција, Унгарија, Косово, Латвија, Литванија, Црна Гора, Македонија, Полска, Романија, Србија, Словачка, Словенија) започна со спроведување на третата фаза од кампањата за подигнување на јавната свест за болеста Африканска чума кај свињите (АЧС).

Проценка на ризик на регулирани производи - летна школа во Парма 2022

16.06.2022
Во организација на Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА), Универзитетот во Парма, Факултет за напредни студии за храна и исхрана и Католичкиот универзитет Сакро Куоре од Пјаченца, од 28 до 30 септември 2022 година, ќе се одржи летна школа во Парма 2022 на тема „Проценка на ризик на регулирани производи“.

Вебинар за софтверска алатка за проценка на ризикот за болеста глутен сензитивна ентеропатија (целијакија) од протеини

06.06.2022
Согласно Упатството на ЕФСА ГМО панелот за алергеност, за да се процени капацитетот на новел протеините во храната и храната за животни за предизвикување на болеста глутен сензитивна ентеропатија (целијакија), треба да се примени пристап за моделирање на пептид HLA-DQ, од случај до случај.

4та конференција за проценка на ризик од храна во организација на HAPIH

26.05.2022
Во пресрет на Светскиот ден за безбедност на храна, Хрватската агенција за земјоделство и храна (HAPIH) организира 4та конференција за проценка на ризици кои потекнуваат од храна која ќе се одржи на 6 и 7 јуни 2022 година на Факултетот за агробиотехнички науки во Осјек, Република Хрватска.

Заедничка кампања на земјите членки на ЕУ и ЕФСА #EUChooseSafeFood

18.05.2022
Цел на кампањата #EUChooseSafeFood е да им се помогне на потрошувачите да носат информирани одлуки при секојдневниот избор на храна. Кампањата што се одвива ширум ЕУ нуди практични и достапни информации за потрошувачите, совети што треба да ги користат при купување и консумирање храна - од помош да се чита означувањето на храната и да се разберат адитивите, до давање совети за подготовка и складирање храна.

ONE HEALTH конференција 2022 година

30.03.2022
Европската агенција за безбедност на храна (EFSA) во соработка со Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC), Европската агенција за хемикалии (ECHA), Европската агенција за животна средина (EEA), Европската агенција за лекови (EMA) и Заедничкиот истражувачки центар (JRC) на Европската комисија оваа година повторно организираат ONE HEALTH конференција која ќе се одржи во периодот од 21 до 24 јуни 2022 година ви Брисел, Белгија.

Јавна консултација за нацрт-секцијата за податоци во однос на способноста на вирусот на Африканска чума кај свињите да преживее и да остане одржлив во различни матрикси

29.03.2022
Јавна консултација за нацрт-секцијата за податоци во однос на способноста на вирусот на Африканска чума кај свињите да преживее и да остане одржлив во различни матрикси во однос на Научното мислење за проценка на ризик од Африканска чума кај свињите и способноста на производите или материјалите да претставуваат ризик за пренос на вирусот на Африканската чума кај свињите

Национално истражување за навиките во исхрана на детската популација во Република Северна Македонија

18.02.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство во соработка со Институтот за јавно здравје го спроведе проектот „Поддршка за национални истражувања во исхраната во сообразност со методологијата на ЕУ Мени (шеста поддршка) – Истражувања кај деца“. Истражувањето спроведено согласно европската методологија и прво од овој вид во Република Северна Македонија обезбеди база на точни и веродостојни податоци за навиките во исхраната на деца на возраст од една до девет години.

Проценка на мерките за контрола на болестите од категорија А од Законот за здравствена заштита на животните на ЕУ: Њукастелска болест

13.12.2021
Европската комисија и додели мандат на Европската агенција за безбедност на храна да направи проценка на ефикасност на некои од мерките за контрола на болести кои се наоѓаат на листата на категорија А согласно Регулативата (ЕУ) 2016/429 за трансмисивни болести кај животните (‘Закон за здравствена заштита на животните на ЕУ’).

Збирен извештај на Европската унија за надзор на присуство на ТСЕ зa 2020 година

03.12.2021
На 30 ноември 2021 година Европската агенција за безбедност на храна (EFSA) го објави збирниот извештај на Европската унија за надзор на присуство на Трансмисивни спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ) во 2020 година

Експертизата на ЕФСА како поддршка на политиката “Едно здравје”

21.05.2021
Европската Агенција за безбедност на храна го објави едиторијалот на тема „Експертизата на ЕФСА ја подржува политиката на пристапот „Едно здравје“. Во едиторијалот ЕФСА ја нагласува за соработка помеѓу различните научни дисциплини.

Заштита на пчелите: нов чекор во проценката на ризик

21.05.2021
На барање на Европскиот парламент, Европската агенција за безбедност на храна иницираше развој на холистичка проценка на ризик за повеќе фактори кај пчелите кои се чуваат за производство на мед. За таа цел, креиран е системски заснован пристап кој е составен од две основни компоненти: систем за следење и систем за моделирање, при кој како пример се земаат пчелите кои се чуваат за производство на мед.