Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Интервју

Бабовски за Слободен печат:Мораме да научиме да живееме со африканската свинска чума и да спроведуваме мерки

21.09.2023
Повеќе од 13.700 свињи од сите возрасти се уништени во Македонија за да се спречи ширењето на африканската свинска чума. Со оваа болест, мора да научиме да живееме, но мора да се почитуваат мерките и препораките за нејзино сузбивање, а и сите одговорно да се однесуваме, порачува Николче Бабовски, директор на Агенција за храна и ветеринарство, во интервју за „Слободен печат“.

Интервју за Вечер: Внимавајте каде и што купувате, во туристичките центри уништивме 200 килограми храна!

03.08.2023
Со цел спречување евентуално труење со храна во услови на високи температури, Агенцијата за храна и ветеринарство ги засили инспекциските контроли на целата територија на државава. Извршени се и вонредни 68 контроли во туристичките центри Охрид, Струга, Дојран и Преспа при тоа изречени се 11 парични казни и уништени се приближно 200 килограми храна, најголем дел замрзнато месо, риба, месни преработки и друг вид храна, вели во интервјуто за весникот ВЕЧЕР, директорот на АХВ, Николче Бабовски.

Гостување на директорот на АХВ Николче Бабовски на ТВ Сител

28.07.2023
Каква е состојбата со болеста африканска чума кај свињите во земјава, кои мерки се преземаат за да се спречи појавата и ширењето на болеста, ги задоволуваме ли моментално потребите од свежо свинско месо од домашно производство?

Интервју на директорот на АХВ за Слободна ТВ

09.05.2023
Многу фирми по социјални мрежи се декларираат дека нудат дресури на кучиња и имаат вработено лиценцирани дресери. По трагедијата во Пинтија со смртен исход кога куче нападна дете одговор за ова прашање побаравме од Агенцијата за храна. Дали Македонија има професија лиценциран дресер одговори Николче Бабовски, директор на Агенцијата за храна и ветеринарство.

Атанасов за МИА: Инспекциските контроли фокусирани на кетерингот, малопродажбата и маркетите

02.05.2020
Граѓаните може да бидат спокојни. Инспекторите се постојано на терен. Покрај редовните, интензивно вршат и засилени, вонредни контроли. КОВИД-19 не може да се пренесе преку храната, со нејзина консумација, но може при механичко манипулирање – преку пакувањата на производите во маркетите.

Атанасов за РСЕ: Африканска чума - не носете свинско месо кога се враќате од странство

16.08.2019
Вирусот африканска чума не се пренесува кај човекот, туку само кај свињите, објаснуваат надлежните. Сепак, препорачуваат граѓаните да не внесуваат производи од животинско потекло кога одат на патување во странство и кога се враќаат назад. За дилемите на оваа тема, зборувавме со директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов.

1 ТВ:Безбедноста на храната предуслов за здравје и благосостојба на населението

10.06.2019
Безбедноста на храната и правилната исхрана се есенцијални предуслови за здравје и блaгосостојба на населението на една земја и треба да бидат инегрирани во сите политики, не само во здравствената политика, туку и во националната економија, земјоделството, туризмот и трговијата.

Интервју на директорот на АХВ Зоран Атанасов за емисијата Агенда 35

15.04.2019
Интервју со директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов за емисијата Агенда35.Поглавје 12 - Безбедност на храна, ветеринарна и фитосанитарна политика. Безбедна ли е храната која ја консумираме? Какви се стандардите за безбедност на храната во ЕУ?

Интервју на директорот на АХВ Зоран Атанасов за ТВ 24

26.08.2018
Откако во земјава беа утврдени производи со ГМО, а според македонските закони присуството е комплетно забрането, сега Агенцијата за храна и ветеринарство, ќе го менува правилникот за да го усогласи со европската регулатива.

Интервју на директорот Зоран Атанасов за весникот Вечер

02.01.2018
Македонските потрошувачи консумираат безбедна храна. Тоа го потврдува и фактот дека во текот на 2017 година регистрирани се вкупно 9 алиментарни интоксикации. Она на што најчесто се жалат потрошувачите се присуство на мушички, мувла, стакло, метален предмет и незадоволување на хигиенски услови.