Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Опасноста од птичји грип помала, но, сѐ уште актуелна

18.06.2018
При крај е процесот на миграција на птиците преселници, но, се уште постои опасност од пренесување на вирусот на болеста Авијарна инфлуенца (Птичји грип), која е присутна во регионот. На сила остануваат воведените забрани за увоз на жива живина, производи и нус производи од живина од регионите каде во соседна Бугарија каде кон крајот на минатиот месец беше потврдено последното позитивно жариште на болеста, како и забраните за увоз од неколку европски земји.

ФАО, СЗО И ОИЕ заедно ќе се борат против антимикробната резистентност

11.06.2018
Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), Светската здравствена организација (СЗО) и Светската организација за здравствена заштита на животните (ОИЕ) постигнаа согласност да ги интензивираат заедничките активности за борба против заканите по здравјето на луѓето, животните и животната средина.

Објавен третиот е - билтен на АХВ и ОПМ „Потрошувачите и храната“

04.06.2018
Организацијата на потрошувачите на Македонија во соработка со Агенцијата за храна и ветеринарство во рамки на Програмата за заштита на потрошувачите за 2018-та година го издаде третиот број на е-билтенот

АХВ ќе ја продлабочи соработката на полето на здравствената заштита и ветеринарните препарати и со Република Италија

25.05.2018
На маргините на 86 -тото Генерално собрание на Светската организција за здравствена заштита на животните - ОИЕ , кое годинава се одржува од 20 - 25 мај во Париз, Франција, директорот на Агенцијата за храна и ветеринартво, др Зоран Атанасов, како што беше претходно најавено, одржа билатерална средба со генералниот директор на Директоратот за здравствена заштита на животните и ветеринарни препарати при Министерството за здравство на Република Италија, г-дин Силвио Борело.

Европските основи за надзор на употребата на ветеринарно медицинските препарати дел од националното законодавство

23.05.2018
Начини на следливост, надзор и контрола на употребата на ветеринарно медицинските препарати и дефинирање на чекорите на постапката за пријавување на евентуална појава на несакани дејства од нивна употреба, се дел од темите на кои дискутираа официјалните ветеринари од Агенцијата за храна и ветеринарство, претставници од научните институции и ветеринарните друштва, во рамки на дводневната работилница ,,Надзор на употребата на ветеринарно медицински препарати,, која изминативе два дена се одржа во рамки на твининг проектот за јакнење на капацитетите во Агенцијата за храна и ветеринарство, во делот на здравствена заштита на животните, кој се реализира со поддршка на Европската Унија.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA