Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Презентирани предлог измените на Законот за ветeринарно медицински препарати

20.08.2018
Поедноставување на процедурите за добивање одобренија за лекови кои се користат во ветеринарството, поевтинување на постапката за одобрување на лековите за ретки болести и ретки животни, како и поголема контрола на употребата на лековите кај животните за да се заштитат луѓето, предвидуваат предложените измените на Законот за ветеринарно медицински препарати подготвени од Агенцијата за храна и ветеринарство. Измените на законот, информира МИА, предвидуваат и воспоставување на национален центар за информирање од каде што ќе можат да се добијат податоци за тоа кој лек на кое животно и во која фарма е користен.

Презентирана епидемиолошката состојба однос на одредени болести во здравствениот и ветеринарниот сектор

15.08.2018
Дефинирање на потребите и предизвиците за зајакнување на интегрираниот надзор и контрола на инфекции со арбовируси, давајќи приоритет на јакнење на регионалните и прекуграничните стратегии и активности се дел од заклучоците од научната конференција на која вчера и денес се одржа во Рим Италија, а на која учествуваше директорот на Агенција за храна и ветеринарство Зоран Атанасов.

Oдржан работен состанок со Националната федерација на фармери

10.08.2018
До крајот на септември се очекува да биде подготвен текстот на нацрт Правилникот за ставање во промет на мали количини производи од животинско потекло и во географско ограничени услови, кој го подготвува работната група во која учествуваат претставници од Агенцијата за храна и ветеринарство, Факултетот за земјоделски науки и храна и невладината организација Слоу Фуд, информира на работниот состанок кој вчера го одржа директорот на Агенција за храна и ветеринарство Зоран Атанасов и раководни лица од Агенцијата со претставници на невладината организација Национална федерација на фармери.

Суперанализата потврди присуство на ГМО во соините шницли и трошки

10.08.2018
Агенцијата за храна и ветеринарство ги доби резултатите од суперанализите на соините трошки и соините шницли, кои, на барање на операторот со храна се вршеа во референтна лабораторија во Европската унија. Истите, како што беше констатирано и со првичната лабораториска анализа, потврдија присуство на ГМО.

МИА: Ќебапи и плескавици со пилешко се продавале како свински и говедски

09.08.2018
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) во маркети низ Македонија открила мелено месо за ќебапи и плескавици со пилешко кое било декларирано како свинско, говедско или мешано (говедско и свинско).Месото е повлечено од продажба, информира Македонската информативна агенција МИА, а операторите со храна се парично казнети – со по 5.000 евра како правен субјект, односно со по 1.700 евра одговорните лица во компанијата.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA