Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Aтанасов за МИА: Инензивно се подготвува и извозот на свиско месо за ЕУ

27.04.2018
Македонија интензивно работи на добивање дозвола за извоз на свежо свинско месо во ЕУ. Според директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, за околу две години се очекува земјава да биде прогласена за слободна од свинска чума по што и ставена на листата за извоз.

– Почнаа активностите за проценка и зајакнување на биосигурноста на комерцијалните фарми за одгледување свињи.

Македонија скоро очекува дозвола за извоз и на пастрмка на ЕУ пазарот

24.04.2018
Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, очекува за еден до два месеца Македонија да биде ставена на листата на ЕУ за извоз на пастрмка на европскиот пазар. Како што вели за Македонската информативна агенција - МИА, прашалникот е пополнет пред две недели, а барањето не било воопшто едноставно.

Одржана третата работилница за биосигурност на свињарските фарми

24.04.2018
Претставници од комерцијалните одгледувалишта на свињи и официјални ветеринари вчера беа дел од работилницата „Програма за мониторинг и надзор на високо заразни болести кај свињите, биосигурносни мерки и категоризација на одгледувалишта на свињи“, која се одржа во Скопје како трета работилница во рамки на твининг проектот МК 12 IPA AG 01 2016 за јакнење на капацитетите во Агенцијата за храна и ветеринарство, во делот на здравствена заштита на животните.

Се воспоставува соработка на полето на безбедноста на храната и меѓу Ирска и Македонија

23.04.2018
Воспоставување на соработка на полето на безбедноста на храната, здравствената заштита и благосостојбата на животните меѓу македонските и операторите со храна од Република Ирска, во насока на позиционирање на идната економска соработка за која постои интерес да се воспостави и интензивира од страна на двете земји.

АХВ домаќин на работилницата „Анализа на ризик и воспоставување на чекори на подготвеност за справување со болеста лигвка и шап“

21.04.2018
Агенцијата за храна и ветеринарство од 17 до 20 Април 2018 годна во Охрид беше домаќин на регионалната работилница „Анализа на ризик и воспоставување на чекори на подготвеност за справување со болести кај животните” која ја организира Европската Комисија за контрола на болеста лигавка и шап – ЕуФМД во рамки на компонентата 1.4 наменета за Балканот, од Работниот план на ова институција.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA