На 9 април 2021 претставници од АХВ и експертите на проектот одржаа онлајн работилница за операторите со храна на тема Законодавството во однос на додатоци на исхрана и здравствени и нутритивни тврдења.
НА ЗДРАВЈЕТО НА ЖИВОТНИТЕ, БЕЗБЕДНОСТА НА ХРАНАТА И ФИТОСАНИТАРНОТО ЗАКОНОДАВСТВО И СООДВЕТНИТЕ ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ
Проектот “Подобрување на спроведувањето на законодавството за здравствена заштита на животните, безбедноста на храна и фитосанитарното законодавство и соодветните информативни системи” започна на 14-ти јануари 2019 година и ќе се спроведува во период од 24 месеци.
Главна цел на проектот е заштита на здравјето на луѓето, животните и растенијата, со цел подобрување на конкурентноста на македонските земјоделско – прехранбени производи на европскиот и светскиот пазар. Со проектот ќе се зајакнат постоечките системи на надлежните институции и ќе се преземат активности за подигнување на јавната свест, со цел подобрување на здравјето на животните, јавното здравје и здравјето на растенијата во земјава.
Главни корисници и партнери на проектот се Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Фитосанитарната управа; Управата за семе и саден материјал; Државната фитосанитарна лабораторија и Државниот инспекторат за земјоделство.
Според планираното, со овој проект треба да се постигнат шест главни резултати:
На 9 април 2021 претставници од АХВ и експертите на проектот одржаа онлајн работилница за операторите со храна на тема Законодавството во однос на додатоци на исхрана и здравствени и нутритивни тврдења.
Во рамките на проектот Подобрување на спроведувањето на законодавството за здравствена заштита на животните, безбедноста на храна и фитосанитарното законодавство и соодветните информативни системи , на 8ми, 12ти и 14ти април 2021 беа реализирани обуки
Во рамки на проектот „Подобрување на спроведувањето на законодавството за здравствена заштита на животните, безбедноста на храна и фитосанитарното законодавство и соодветните информативни системи“ во периодот од 1-ви до 3-ти декември се одржа обука за
Во рамките на проектот, на 12 и 13 ноември 2020 во просториите на МЗШВ беше одржана дводневна работилница на тема: Здравје на растенија - процена на ризик од штетници и планови за итни мерки.
Во рамките на проектните активности, на 2, 3 и 4 ноември 2020 беше реализирана обука на тема материјали кои доаѓаат во контакт со храна.
Во рамките на проектот Подобрување на спроведувањето на законодавството за здравствена заштита на животните, безбедноста на храна и фитосанитарното законодавство и соодветните информативни системи финансиран од ЕУ,беше подготвена Комуникациска стратеги
На 10 и 11 август се одржа дводневна работилница каде беше презентиран и разгледуван нацрт Законот за вршење на официјални контроли.
Со помош на Активноста 6.5.1 од проектот ИПА 2015 г.
Во рамките на Активноста 6.2.1од проектот ИПА 2015 година Подготовка на проценка на ризик од штетници и утврдување на превентивни мерки што треба да се преземат против ширење на штетници работната група за здравје на растенија дискутираше за неколку ин
Врз основа на Активноста 6.1.1 од проектот ИПА 2015 година „Ажурирање на здравствениот статус на растенијата во земјата“, во моментов се разгледува усвоеното законодавство, за да се усогласи со законодавството на ЕУ барем во еден дел, со кој се регули