Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Почна првата од серијалот обуки за благосостојба на живиотните при колење во организација на ОИЕ

10.10.2017

Агенцијата за храна и ветеринарство е домаќин на првата работилница “Обука за обучувачи за заштита и благосостојба на животните при колење” во организација на Светската организација за здравствена заштита на животните-ОИЕ. Учесници на обуката се по двајца преставници од Агенцијата за храна и ветеринарство и од релевантните институции од Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија и Косово. Предавачи на обуката се реномирани експерти од областа на благосостојбата на животните, ангажирани од страна на преставништвото на ОИЕ во Брисел.

Отворен пленарен состанок на EFSA панелот за генетски модифицирани организми

06.10.2017
Европската агенција за безбедност на храна (EFSA) организира отворен пленарен состанок на панелот за генетски модифицирани организми кој ќе се одржи на 25 и 26 октомври 2017 година во Парма, Италија.

Вакцината против беснило и микрочипирањето се законска обврска за сопствениците на миленици

30.09.2017
Со промотивно – едукативен настан кој се одржа денес во Градски парк во Скопје, Агенцијата за храна и ветеринарство го одбележа Светскиот ден на борба против беснило, болест еднакво опасна за животните и луѓето. Од претставниците од Фекултетот за ветринарна медицина, од Ветринарната комора на РМ и ветеринарните друштва, упатен беше апел до сите граѓани кои чуваат миленици кучиња и мачки, да бидат одговорни сопственици, да ги вакцинираат животните против беснило. На таков начин акко што беше истакнато, ќе го заштитат нивното и сопственото здравје.

Почна третата фаза од регионалната кампања на ОИЕ “Биди неговиот херој”

20.09.2017
“Биди неговиот херој” е мотото под кое денес Агенцијата за храна и ветеринарство, од основното училиште “Јохан Хајнрих Песталоци” ја почна реализацијата на третата фаза од регионалната кампања на Светската организација за здравствена заштита на животните - ОИЕ за подигнување на јавната свест за одговорното сопствеништво, како еден од основите за контрола на бездомните кучиња. Станува збор за кампања која заедно со соседните земји Србија, Бугарија, Косово, Албанија и со Хрватска и Црна Гора, Република Северна Македонија почна да ја реализира во мај 2016 година.

Одржан вториот Управувачки комитет на новиот твининг проект на АХВ

18.09.2017
Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, денес, во својство на проектен лидер, го одржа вториот Управувачки комитет на твининг проект „Понатамошно развивање на контролните системи на надлежните институции за заштита на здравјето на луѓето, животните и растенијата” вреден 751.473 евра, кој ќе го спроведува Агенцијата за храна и ветеринарство со финансиска поддршка на Европската унија во рамки на ИПА 2012
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA