Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

efsa

Можности за кариера во ЕФСА

15.10.2024
Почитувани, ЕФСА бара искусен службеник во делот на соработка (engagement)/надворешни односи или научник со докажано искуство во соработка и/или надворешните односи за да се приклучи на Одделението за соработка и надворешни односи- Engagement and External Relations Unit (ENREL) како Упатен национален експерт- Seconded National Expert.

EFSA ја започна кампањата Safe2Eat за 2024 година

10.05.2024

Би сакале да ве информираме дека EFSA и нејзините партнери во ЕУ земији членки и ЕУ земји кандидати  ја започнаа кампањата Safe2Eat за 2024 година.

Од порано позната како #EUChooseSafeFood, кампањата се враќа како ребрендирана и и со обновена заложба за промовирање на свеста за безбедноста на храната кај европските граѓани.

Повик за Повеќегодишна програма за тренинг активности во однос на подоготовка при кризни ситуации во делот на безбедност на храна и храна за животни за ИПА Земји кориснички

19.12.2023
ЕФСА редовно организира тренинг активности (вежби) за подготвеност при кризи и поврзани активности за планирање, како да се одговори на можни итни ситуации. Бидејќи кризите неможе да се ограничат во границите на ЕУ, од клучно значење е да се вклучат претпристапните ЕУ земји во таквата вежба за подготвеност.

ЕДНО ЗДРАВЈЕ: ЕФСА ги здружува силите со останатите ЕУ агенции

14.11.2023
ЕФСА и нејзините сестрински агенции  (European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), the European Chemicals Agency (ECHA), the European Environment Agency (EEA), and the European Medicines Agency (EMA)) кои обезбедуваат научни совети за животната средина, јавното здравје и безбедноста на храната објавија заедничка изјава за да ја изразат својата заедничка посветеност да ја поддржат агендата „Едно здравје“ во Европа.

Одржана Експертска работилница: Training Workshop on the ImproRisk model, 19-20 Oктомври 2023, Ларнака, Кипар

30.10.2023
На покана од Министерството за здравство на Кипар (Националната лабораторија на Кипар), а во соработка со Европската Агенција за безбедност на храна (ЕФСА), на Експертска работилница: Training Workshop on the ImproRisk model, од Агенцијата за храна и ветеринарство активно учество зема и д-р Виктор Арсов од Секторот за проценка и комуникација на ризик.

АХВ по петти пат го одбележува 7-ми јуни – Светскиот ден за безбедност на храна

07.06.2023
Агенцијата за храна и ветеринарство и оваа година, по 5-ти пат, се приклучува кон глобалното одбележување на 7-ми јуни - Светскиот ден за безбедност на храната под мотото “Безбедноста на храната е заедничка одговорност“.

Северна Македонија се приклучува на кампањата на ЕФСА за подигнување на свест на јавноста за Африканската чума кај свињите

05.06.2023
Со појавата на Африканската чума кај свињите на територијата на европскиот континент, Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Северна Македонија започна со донесување и спроведување голем број превентивни мерки како што се подигнување на биосигурносните мерки на свињарските фарми, воспоставување на мониторинг на присуство на Африканска чума кај дивите свињи, изготвување апликација за пријавување на угинати диви свињи.

Јавен настан за објавено научно мислење | Телиња, млечни крави, патки, гуски и потполошки

06.03.2023
Благосостојбата на животни претставува интегрален дел од стратегијата “Од Фарма до Вилушка” (F2F) на Европската унија која има цел земјоделските пракси во Европа да ги направи поодржливи.

ЕФСА ја проширува својата лингвистичка разновидност

07.12.2022
ЕФСА ја проширува својата лингвистичка разновидност нудејќи ги своите онлајн комуникации на уште 14 европски јазици: бугарски, хрватски, чешки, дански, естонски, фински, унгарски, ирски, латвиски, литвански, малтешки, романски, словачки и словенечки. Веб-страната на ЕФСА сега е достапна на сите 24 официјални јазици на Европската унија

Второто Собрание за истражување на проценка на ризик достапно за учество и преку web streaming

06.12.2022
По првото и инаугуративно Собрание за истражување на проценка на ризик (Risk Assessment Research Assembly – RARA) кое Европската агенција за безбедност на храна го организираше во 2018 година, на 07 декември 2022 година се организира вториот RARA настан кој се одржува во Берлин, Германија.

Науката на дланка

23.11.2022
Европската агенција за безбедност на храна започна со објавување серија интервјуа во кои се разговара за теми поврзани со безбедност на храната а кои произлегуваат од истражувањето “Евро-барометар” спроведено на ниво на земји членки на Европската унија во 2022 година.

Бабовски учесник на 85 Советодавен форум на ЕФСА

26.10.2022
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Николче Бабовски, вчера и денес во Прага, Република Чешка, учествува на 85 состанок на Советодавниот форум на Европската Агенција за безбедност на храната – EFSA на кој беа разгледани  голем број теми од областа на безбедноста на храната и здравствената заштита на животните.

Повеќе простор, пониски температури, пократки патувања

09.09.2022
Според препораките објавени од Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА), обезбедување повеќе простор, намалување на максималните температури и одржување на времето на патување на минимум се потребни за да се подобри благосостојбата на фармските животни за време на транспортот.

АХВ носител на националните активности на кампањата на ЕФСА за африканската чума кај свињите

27.07.2022
Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА) во соработка со надлежните органи на земјите во фокус (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Чешка, Естонија, Грција, Унгарија, Косово, Латвија, Литванија, Црна Гора, Македонија, Полска, Романија, Србија, Словачка, Словенија) започна со спроведување на третата фаза од кампањата за подигнување на јавната свест за болеста Африканска чума кај свињите (АЧС).

Проценка на ризик на регулирани производи - летна школа во Парма 2022

16.06.2022
Во организација на Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА), Универзитетот во Парма, Факултет за напредни студии за храна и исхрана и Католичкиот универзитет Сакро Куоре од Пјаченца, од 28 до 30 септември 2022 година, ќе се одржи летна школа во Парма 2022 на тема „Проценка на ризик на регулирани производи“.