Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Бабовски учесник на 85 Советодавен форум на ЕФСА

26.10.2022
EFSA

Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Николче Бабовски, вчера и денес во Прага, Република Чешка, учествува на 85 состанок на Советодавниот форум на Европската Агенција за безбедност на храната – EFSA на кој беа разгледани  голем број теми од областа на безбедноста на храната и здравствената заштита на животните. Во фокусот, на Форумот, акцент беше ставен на состојбата со болеста африканска чума кај свињите која е присутна во повеќе европски земји и во регионот, а со која напори за справување вложува и нашава земја.

 

efsa 2

 

На Форумот  се разговараше и за можноста за унапредување на методологиите за проценка на ризикот од животната средина, преку формирање на таканаречено Партнерство на ЕУ за проценка на ризикот од животната средина, а членките го дефинираа и новиот оперативен план за работа на контакт точките на ЕФСА  до 2027 година.
 

 

efsa 3

 

Ознаки
Категорија