Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Се контролираат општините дали и колку имаат воспоставено систем за контрола на популацијата бездомни кучиња

11.03.2018
Агенцијата за храна и ветеринарство активно работи на создавање услови за решавање на проблемот со бездомните кучиња. Испратен е допис до сите општини кои имаат законска обврска за воспоставување на соодветен систем за контрола на популацијата бездомни кучиња. Од страна на официјалните ветеринари се вршат контроли дали локалните самоуправи имаат донесено план и програми за контрола на популацијата бездомни кучиња и во која фаза на реализација се во делот на изградба на прифатилишта за бездомни животни, како најсоодветен систем за контрола на популација на кучиња кој општините имаат законска обврска да го воспостават.

Повлечени дополнителни количини млечна храна за доенчиња увезени од Франција

09.03.2018
Преку апликацијата RASFF Window системот на ЕУ во неколку наврати добиена е информација за небезбедна храна, како надополнувања на нотификацијата со Референтен број 2017.2095. Предмет на оваа нотификација е небезбедна инфант формула (млечна храна за доенчиња), увезена од Франција.

Директорот Атанасов одржа состанок со францускиот амбасадор Тимоние

01.03.2018
Постои отворена можност и желба за воспоставување институционална и бизнис соработка меѓу Република Северна Македонија и Република Франција и на полето на безбедноста на храната, храната за животни и ветеринарството, но и размена на искуства кои ќе ја олеснат и интензивираат трговската размена меѓу двете земји, заклучија на денешниот работен состанок во Агенцијата за храна и ветеринарство директорот Зоран Атанасов и Кристијан Тимоние, амбасадор на Република Франција во нашава земја и претставници од Секторот за ЕУ и меѓународна соработка од Агенцијата и од француската амбасада. На состанокот беа презентирани приоритетите на Агенцијата за храна и ветеринарство и разгледани беа полињата на соработка во кои би се насочиле активностите на идната меѓународна соработка.

Почнува со работа македонскиот Систем за предупредување за небезбедна храна

01.03.2018
Од денеска почнува со работа Системот за брзо информирање и управување со небезбедна храна, храна за животни и материјали кои доаѓаат во контакт со храна, изработен по моделот на европскиот Rapid аlert system for food and feed (RASFF).
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA