Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
IPA

АХВ ги одбележа Светскиот ден на храната и Меѓународниот ден на борба против гладтта

17.10.2017
Агенцијата за храна и ветеринарство во соработка со Организацијата на потрошувачи на Македонија (ОПМ) и Црвениот крст во Веро Центар во Скопје, во саботата ги одбележаа 16 Октомври, Светскиот ден на храната и 17 Октомври - Светскиот ден на борба против гладта, со промоција а храна на штандови и делење брошури за едукација на граѓаните.

Со помош на ФАО се одржуваат обуки за рано препознавање на болестите Син јазик и Чвореста кожа

11.10.2017
Подигнување на јавната свест и зајакнување на контролата на вектор преносливите болести кои иако нетипични за овие простори, од неодамна се присутни и во регионот и во Република Северна Македонија. Како да се препознааат болестите Јазлеста кожа и Син јазик, каква е улогата на векторите во пренесувањето на болестите, кои се мерките кои треба да се преземат за да се спречи нивното ширење, како да се препознаат клиничките слики на овие до неодамна непознати болести, како да се дијагностицираат.

Почна првата од серијалот обуки за благосостојба на живиотните при колење во организација на ОИЕ

10.10.2017

Агенцијата за храна и ветеринарство е домаќин на првата работилница “Обука за обучувачи за заштита и благосостојба на животните при колење” во организација на Светската организација за здравствена заштита на животните-ОИЕ. Учесници на обуката се по двајца преставници од Агенцијата за храна и ветеринарство и од релевантните институции од Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија и Косово. Предавачи на обуката се реномирани експерти од областа на благосостојбата на животните, ангажирани од страна на преставништвото на ОИЕ во Брисел.

Отворен пленарен состанок на EFSA панелот за генетски модифицирани организми

06.10.2017
Европската агенција за безбедност на храна (EFSA) организира отворен пленарен состанок на панелот за генетски модифицирани организми кој ќе се одржи на 25 и 26 октомври 2017 година во Парма, Италија.

Вакцината против беснило и микрочипирањето се законска обврска за сопствениците на миленици

30.09.2017
Со промотивно – едукативен настан кој се одржа денес во Градски парк во Скопје, Агенцијата за храна и ветеринарство го одбележа Светскиот ден на борба против беснило, болест еднакво опасна за животните и луѓето. Од претставниците од Фекултетот за ветринарна медицина, од Ветринарната комора на РМ и ветеринарните друштва, упатен беше апел до сите граѓани кои чуваат миленици кучиња и мачки, да бидат одговорни сопственици, да ги вакцинираат животните против беснило. На таков начин акко што беше истакнато, ќе го заштитат нивното и сопственото здравје.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео