Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
IPA

Почна третата фаза од регионалната кампања на ОИЕ “Биди неговиот херој”

20.09.2017
“Биди неговиот херој” е мотото под кое денес Агенцијата за храна и ветеринарство, од основното училиште “Јохан Хајнрих Песталоци” ја почна реализацијата на третата фаза од регионалната кампања на Светската организација за здравствена заштита на животните - ОИЕ за подигнување на јавната свест за одговорното сопствеништво, како еден од основите за контрола на бездомните кучиња. Станува збор за кампања која заедно со соседните земји Србија, Бугарија, Косово, Албанија и со Хрватска и Црна Гора, Република Северна Македонија почна да ја реализира во мај 2016 година.

Одржан вториот Управувачки комитет на новиот твининг проект на АХВ

18.09.2017
Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, денес, во својство на проектен лидер, го одржа вториот Управувачки комитет на твининг проект „Понатамошно развивање на контролните системи на надлежните институции за заштита на здравјето на луѓето, животните и растенијата” вреден 751.473 евра, кој ќе го спроведува Агенцијата за храна и ветеринарство со финансиска поддршка на Европската унија во рамки на ИПА 2012

Објавени Упатство за начинот на постапување и Забрана за користење на движни и недвижни ствари во државна сопственост за време на изборниот процес

18.09.2017
Во пресрет на локалните избори, Владата на Република Северна Македонија, на седницата одржана на 12.09.2017 година ги донесе следниве акти:

Се подготвува првата Стратегија за благосостојба на животните

13.09.2017
Алеш Брецељ е доктор по ветеринарна медицина со долгогодишно искуство во областа на заштитата и благосостојбата на животните. Како раководител на Секторот за заштита и благосостојба на животните во Управата за ветеринарство на Република Словенија активно учествувал во предпристапните преговори за влез на Република Словенија во Европската Унија, каде ги стекнал потребните искуства во областа на Евопското законодавство, особено законодавството за здравствената заштита и заштита и благосостојба на животните.

Македонска информативна агенција: Интервју на директорот на АХВ Зоран Атанасов

30.08.2017
Какво законско решение се подготвува за регулирањето на донирањето храна, кои се приоритетите кон кои ќе се насочи Агенцијата за храна и ветеринарство во наредниот период,дали и колку ги следиме европските и светските стандарди во контролата на безбедноста на храната, кои се новините во зајакнувањето на контролите на безбедноста и квалитетот на медот,за отворањето на европскиот пазар за извоз на производи од риба и проширувањето на соработката со Европската агенција за безбедност на храната.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео