Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 000 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 000 210
Следува награда од 2500 денари

Codex Alimentarius

01.01.2020

CODEX ALIMENTARIUS

Codex Alimentarius е збир на меѓународно признаени стандарди, правила на постапување, насоки и други препораки поврзани со храната, производството на храна и безбедност на храната со цел заштита на потрошувачите.

Овие стандарди се развиваат и одржуваат од страна на Комисијата на Кодекс Алиментариус (Codex Alimentarius Commission), тело основано во ноември 1961 година од страна на ФАО (Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации). Кон овој проект подоцна се приклучи и Светската здравствена организација (СЗО).

ЦЕЛИ

  • Главните цели на Комисијата на Кодекс Алиментариус се заштита на потрошувачите, како и обезбедување фер практики во меѓународната трговија со храна.
  • Codex Alimentarius е признаен од страна на Светска трговска организација (СТО) како меѓународна референтна точка за решавање спорови кои се однесуваат на безбедност на храната и заштитата на потрошувачите.
  • Освен стандардите за одредени видови храни, Codex Alimentarius содржи општи стандарди кои ги опфаќаат прашањата како означување на храна, хигиена на храна, додатоци во исхрана, резидуи од пестициди, итн.
  • Во исто време, Codex Alimentarius содржи и насоки за увоз и извоз, како и инспекција и сертификација на системите за храна.

Агенцијата за храна и ветеринарство, како контакт точка за Codex Alimentarius аплицираше на отворениот повик за поддршка од FAO/WHO Codex Trust Fund (Round 2). Апликацијата беше верификувана од повеќе институции вклучени во Codex Alimentarius од областа на безбедност на храната, помеѓу кои и Институт за јавно здравје на Република Северна Македонија, Канцеларијата на СЗО во Република Северна Македонија, претставникот на FAO за Република Северна Македонија.

Проектот ќе биде насочен кон зајакнување на капацитетите за воспоставување на оперативна национална Кодекс структура, и ефикасно вклучување на Република Северна Македонија во Кодекс системот, со активно учество во работата на Кодекс, како рамноправна членка.

Кодекс алиментариус соопштенија

Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) во соработка со Меѓународната федерација на индустријата за добиточна храна (International Feed Industry Federation - IFIF) објави Прирачник на тема „Добри практики во секторот добиточна храна“ – Имплементирање на Кодексот на практика на Кодекс Алиментариус за добри практики во исхраната на животни.
Микроорганизмите (бактерии, паразити, вируси и габи) присутни во храната се потенцијална опасност за безбедноста на храната. Врската помеѓу употребата на антимикробни средства (средства кои можат да ги убијат микроорганизми или да го спречат нивниот раст) кај животни наменети за производство на храна и појавата на отпорни микроорганизми во синџирот на исхрана е загрижувачка и е предмет на бројни национални и меѓународни консултации.
Од 18 до 24 ноември 2020 година се одбележува светската недела на свесност за антимикробна отпорност (World Antimicrobial Awareness Week).
Договорот за санитарни и фитосанитарни мерки ги охрабрува Владите „да воспостават национални СПС мерки во согласност со меѓународните стандарди, упатства и препораки“, како што се оние развиени од Владите на земјите членки на Светската трговска организација (СТО) во други меѓународни организации. Новина во Договорот за СПС е што експлицитно се споменуваат три организации за поставување стандарди („трите сестри“), и тоа: Комисијата на Кодекс алиментариус во однос на безбедност на храната; Светската организација за здравствена заштита на животните (OIE) во однос на здравјето на животните, и Меѓународната конвенција за заштита на растенијата (IPPC) во однос на здравјето на растенијата.

Во година кога светот се соочува со невидена закана поради пандемијата КОВИД-19, оваа публикација

Стратешкиот план 2020-2025 година ги претставува мисијата, визијата, целите и мерливите индикатори на Комисијата на Кодекс Алиментариус. Исто така,овој документ го поткрепува високиот приоритет што ФАО и СЗО го даваат на безбедноста и квалитетот на храната и претставува водич за Комисијата во извршувањето на нејзините одговорности и единствен мандат - заштита на здравјето на потрошувачите и обезбедување фер практики во трговијата со храна.