Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 000 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 000 210
Следува награда од 2500 денари

Интервју

Атанасов за МИА: Инспекциските контроли фокусирани на кетерингот, малопродажбата и маркетите

02.05.2020
Граѓаните може да бидат спокојни. Инспекторите се постојано на терен. Покрај редовните, интензивно вршат и засилени, вонредни контроли. КОВИД-19 не може да се пренесе преку храната, со нејзина консумација, но може при механичко манипулирање – преку пакувањата на производите во маркетите.

Атанасов за РСЕ: Африканска чума - не носете свинско месо кога се враќате од странство

16.08.2019
Вирусот африканска чума не се пренесува кај човекот, туку само кај свињите, објаснуваат надлежните. Сепак, препорачуваат граѓаните да не внесуваат производи од животинско потекло кога одат на патување во странство и кога се враќаат назад. За дилемите на оваа тема, зборувавме со директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов.

1 ТВ:Безбедноста на храната предуслов за здравје и благосостојба на населението

10.06.2019
Безбедноста на храната и правилната исхрана се есенцијални предуслови за здравје и блaгосостојба на населението на една земја и треба да бидат инегрирани во сите политики, не само во здравствената политика, туку и во националната економија, земјоделството, туризмот и трговијата.

Интервју на директорот на АХВ Зоран Атанасов за емисијата Агенда 35

15.04.2019
Интервју со директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов за емисијата Агенда35.Поглавје 12 - Безбедност на храна, ветеринарна и фитосанитарна политика. Безбедна ли е храната која ја консумираме? Какви се стандардите за безбедност на храната во ЕУ?

Интервју на директорот на АХВ Зоран Атанасов за ТВ 24

26.08.2018
Откако во земјава беа утврдени производи со ГМО, а според македонските закони присуството е комплетно забрането, сега Агенцијата за храна и ветеринарство, ќе го менува правилникот за да го усогласи со европската регулатива.

Интервју на директорот Зоран Атанасов за весникот Вечер

02.01.2018
Македонските потрошувачи консумираат безбедна храна. Тоа го потврдува и фактот дека во текот на 2017 година регистрирани се вкупно 9 алиментарни интоксикации. Она на што најчесто се жалат потрошувачите се присуство на мушички, мувла, стакло, метален предмет и незадоволување на хигиенски услови.