Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Бабовски учесник на 87 состанок на Советодавниот форум на Европската агенција за безбедност на храната (EFSA)

15.03.2023
EFSA

Јакнење на националните капацитети во областа на проценка на ризик за безбедноста на храната и подобрување на алатките за репортирање на националните податоци од спроведувањето на мониторинг програмите, во насока на поддршка на земјите во процесот на усогласување на националните, со системот на Европската унија, со цел обезбедување унифицирани, квалитативни и квантитативни податоци. Ова се дел од темите на кои денес и утре, во Парма, Италија, ќе се дискутира на 87 состанок на Советодавниот форум на Европската агенција за безбедност на храната (EFSA), на која, во својство на член на Советодавниот форум на EFSA учествува и  директорот на Агенција за храна и ветеринарство, Николче Бабовски.

На состанокот, членките на Форумот ќе ги разгледаат и актуелните трендови поврзани со проценката и комуникацијата на ризик во областа на безбедноста на храната и ветеринарната политика, а Форумот ќе биде искористен и за продлабочување на соработката и партнерствата, не само со Европската агенција за безбедност на храна, туку и меѓу земјите кои имаат свои претставници во Советодавниот форум.

Акцент во дводневните дискусии ќе биде ставен и на комуникацијата на ризик поврзана со безбедноста на храната и здравствената заштита на животните, за што ќе се дефинираат активностите меѓу сите земји членки на Форумот кои координирано ќе се преземаат. Како алатка за зајакнување на националните капацитети на надлежните органи од областа на безбедноста на храната и ветеринарната политика, според планираното, на Форумот денес и утре, ќе се разговара и за зајакнување и на активностите за организирање школи за комуникација на ризик.

 

efsa

 

Ознаки
Категорија