Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Зајакнати инспекциските контроли на увозот и трговијата со јајца

15.03.2018
“Засилени се инспекциските контроли кои се однесуваат на безбедноста и квалитетот на јајцата пред Велигденските празници. Покрај контролите на магацините, зајакнати контроли се спроведуваат и на граничните премини, при увоз, со цел на граѓаните да им се понуди безбеден и квалитетен производ. Секоја недоследност во поглед на овој прехранбен производ граѓаните и компаниите можат да го пријават на Агенцијата за храна и ветеринарство, врз основа на што ќе биде спроведена и инспекциска контрола”, соопшти првиот човек на АХВ Зоран Атанасов на состанокот кој го одржа со претставници од Групацијата за живинарство при Стопанската комора на Македонија и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој Никола Бабовски.

Од утре вакцинација на говедата против Чвореста кожа

14.03.2018
Согласно Годишната програма за здравствена заштита на животните, Aгенцијата за храната и ветеринарство од утре почнува со спроведување на вакцинација на говедата против болеста Чвореста кожа. Вакцинацијата ќе ја вршат овластените ветеринарни друштва заклучно со 31 мај. Со 230 илјади дози од вакцината, донација од Европската унија, опфатена ќе биде целата популација говеда во земјава.

Препораки до потрошувачите за превенција на инфекции од небезбедна храна за доенчиња

13.03.2018
За да се превенираат инфекциите со користење на млечната храна за доенчиња производ на француската компанија Лакталис, која како небезбедна, поради утврдено присуство на бактеријата Salmonella Agona во неколку наврати беше повлечена од македонскиот пазар, Агенцијата за храна и ветеринарство ги дава следниве препораки до потрошувачите:

Се контролираат општините дали и колку имаат воспоставено систем за контрола на популацијата бездомни кучиња

11.03.2018
Агенцијата за храна и ветеринарство активно работи на создавање услови за решавање на проблемот со бездомните кучиња. Испратен е допис до сите општини кои имаат законска обврска за воспоставување на соодветен систем за контрола на популацијата бездомни кучиња. Од страна на официјалните ветеринари се вршат контроли дали локалните самоуправи имаат донесено план и програми за контрола на популацијата бездомни кучиња и во која фаза на реализација се во делот на изградба на прифатилишта за бездомни животни, како најсоодветен систем за контрола на популација на кучиња кој општините имаат законска обврска да го воспостават.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA