Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Интервју за Вечер: Внимавајте каде и што купувате, во туристичките центри уништивме 200 килограми храна!

03.08.2023
Со цел спречување евентуално труење со храна во услови на високи температури, Агенцијата за храна и ветеринарство ги засили инспекциските контроли на целата територија на државава. Извршени се и вонредни 68 контроли во туристичките центри Охрид, Струга, Дојран и Преспа при тоа изречени се 11 парични казни и уништени се приближно 200 килограми храна, најголем дел замрзнато месо, риба, месни преработки и друг вид храна, вели во интервјуто за весникот ВЕЧЕР, директорот на АХВ, Николче Бабовски.

Ни во ладилник не ја чувајте храната подолго време

03.08.2023
Труењата со храна се акутни патолошки состојби предизвикани од консумација на производи загадени со бактерии, токсини, вируси, паразити, но, само кога станува збор за два поврзани случаја - со ист вид храна и/или со храна од исто место. Во текот на летото, кога времето е топло и луѓето најчесто се хранат надвор, бидејќи голема е веројатноста да се на кампувања, излети и летувања, се зголемува ризикот од болести кои се пренесуваат со храната.

Гостување на директорот на АХВ Николче Бабовски на ТВ Сител

28.07.2023
Каква е состојбата со болеста африканска чума кај свињите во земјава, кои мерки се преземаат за да се спречи појавата и ширењето на болеста, ги задоволуваме ли моментално потребите од свежо свинско месо од домашно производство?

Граѓаните совесно да купуваат додатоци во исхраната преку интернет - прво да проверат дали се регистрирани

21.07.2023
Да не наседнуваат на непроверени и непотврдени информации за продажба на додатоци во исхраната преку социјалните мрежи и преку веб платформи на нерегистрирани/неодобрени оператори, бидејќи производите може да бидат и небезбедни, без оглед дали се работи за производи од домашно производство или од увоз.

Бабовски во Брисел на објаснувачкиот скрининг за Поглавјето 12

19.07.2023
Претставници на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) предводени од директорот Николче Бабовски, денес и утре во Брисел, Белгија, учествуваат на вториот состанок со Европската Комисија за објаснувачкиот скрининг за Поглавјето 12 - Безбедност на храна, ветеринарна и фитосанитарна политика, за преговори за членство на Република Северна Македонија  во Европската унија (ЕУ).
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA