Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Март 2024

Здравствена безбедност со проценка на ризик од диететска експозиција на катехини присутни во зелен чај

EFSA Научниот Панел за прехранбени адитиви и извори на нутриенти што се додаваат на храната (Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food - АNS) на барање на Европската Комисија направил проценка  н

По трет пат доделен меѓународен ИСО сертификат за управување со квалитет во АХВ

20.03.2024
Сертификациското тело Quality Austria по трет пат и го додели меѓународниот сертификат за управување со квалитет на Агенцијата за храна и ветеринарство за воспоставениот Систем за квалитет, согласно барањата на стандардот ИСО 9001 : 2015.

Здравствена проценка на ризик и безбедност од диететска експозиција на енергетски пијалоци

Во овој научно-базиран документ е изнесена здравствената проценка на ризик по човековото здравје од диететска експозиција на енергетски пијалоци и нивните поединечни состојки (кафеин, инозитол, таурин, D-глукуроно-γ-лактон, тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенска киселина, кобаламин) со акутните физиолошки ефекти, ефектите врз спортските перформанси, несаканите ефекти по човековото здравје и одредени субпопулациони групи при истовремена консумација (комбинирање) со алкохолни пијалоци, токсиколошки референтни вр

Здравствена проценка на ризик за безбедноста по човековото здравје од чија семиња (salvia hispanica l.) и мелени чија семиња како состојка на храната

Во овој документ направен е сублимат од резултатите за здравствената проценка по човековото здравје од чија семињата во храната направена од Панелот за нутриција, диететски производи и алергии на ЕФСА, во 2009 година: "Opinion on the safety of ‘Chia seeds (Salvia hispanica L.) and ground whole Chia seeds’ as a food ingredient1 Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (Question No EFSA-Q-2008-008)", adopted on 13 March 2009

Здравствени информации со здравствена проценка на FODMAPs или ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли во диетите кај воспалителните цревни болести – IBD и аnorexia nervosa

FODMAPs или ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли се јаглехидрати со краток синџир кои слабо се апсорбираат во тенкото црево и се склони да апсорбираат вода и ферментираат во дебелото црево.

Здравствена проценка на ризик од ефекти на ГМО храната по човековото здравје со важечката ЕУ и национална легислатива и начин на авторизација

Генетски модифицираните организми (ГМО) може да се дефинираат како организми (т.е. растенија, животни или микроорганизми) во кои генетскиот материјал (ДНК) е изменет на начин што не се јавува природно со спарување и/или природна рекомбинација. Технологијата често се нарекува „модерна биотехнологија“ или „генска технологија“, понекогаш и „технологија на рекомбинантна ДНК“ или „генетски инженеринг“. Овозможува одбрани поединечни гени да се пренесат од еден во друг организам, исто така помеѓу неповрзани видови.