Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Јуни 2022

Директорот Бабовски, учесник на конференцијата “Едно – здравје, животна средина, општество – 2022 година”

24.06.2022
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство (АХВ), Николче Бабовски,  учествуваше на конференцијата “Едно – здравје, животна средина, општество – 2022 година”, која од 21 до денес се одржуваше во Брисел, Белгија.

Објавен е јавик повик бр.1/2022 за вршење на активности од јавен интерес од областа на здравствена заштита на животните

21.06.2022
Предмет на овој јавен повик e давање на јавно овластување за вршење на активности од јавен интерес од областа на здравствена заштита на животните согласно Законот за здравствена заштита на животните, Законот за идентификација и регистрација на животните, Годишната наредба за здравствена заштита на животните, како и други мерки за превенција и сузбивање на заразни болести кои ќе бидат наредени од Агенцијата на ветеринарни амбуланти, клиники, болници и ветеринарни служби на одгледувалишта одобрени по јавниот повик спроведен во април 2021 година согласно член 40 став 1 од Законот за ветеринарното здравство.

Проценка на ризик на регулирани производи - летна школа во Парма 2022

16.06.2022
Во организација на Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА), Универзитетот во Парма, Факултет за напредни студии за храна и исхрана и Католичкиот универзитет Сакро Куоре од Пјаченца, од 28 до 30 септември 2022 година, ќе се одржи летна школа во Парма 2022 на тема „Проценка на ризик на регулирани производи“.

Вебинар за софтверска алатка за проценка на ризикот за болеста глутен сензитивна ентеропатија (целијакија) од протеини

06.06.2022
Согласно Упатството на ЕФСА ГМО панелот за алергеност, за да се процени капацитетот на новел протеините во храната и храната за животни за предизвикување на болеста глутен сензитивна ентеропатија (целијакија), треба да се примени пристап за моделирање на пептид HLA-DQ, од случај до случај.

И годинава АХВ со поддршка на глобалната иницијатива за одбележување на 7 Јуни - Светски ден на безбедна храна

06.06.2022
АХВ и оваа година ја поддржува глобалната кампања за одбележување на Светскиот ден на безбедна храна – 7-ми Јуни, која годинава по четврти пат ќе се одржи утре под мотото "Побезбедна храна, подобро здравје". Како одговорна институција за контрола и унапредување на безбедноста на храната, во интерес на здравјето на граѓаните, АХВ континуирано работи на превенирање и управување со ризиците поврзани со храната, а со тоа за зголемување на економскиот развој на земјава, на земјоделството и пазарите.

Побезбедна храна, подобро здравје

03.06.2022
По повод Светскиот ден за безбедност на храната во организација на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (FAO) и Светската здравствена организација (WHO)  на 07 јуни 2022 година, од 14 до 15h ќе се одржи виртуелна панел дискусија.

Поради високите температури - внимавајте на безбедноста на храната и здравјето на милениците и домашните животни

03.06.2022
Најавено зголемување на дневните температури ги зголемуваат ризиците од појава на труење со храна. За да се спречи ова неопходно е да се направи правилен избор на храна при нејзина набавка и да се обезбеди соодветен транспорт и услови за чување.