Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Кампањата на EFSA за подигнување на јавната свест за болеста африканска чума кај свињите промовирана на МТВ

20.06.2023
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) Николче Бабовски, денес, во рамки на кампањата за подигнување на јавната свест за болеста африканска чума кај свињите #StopASF, која во земјава ја спроведува АХВ под покровителство на Агенцијата за безбедност на храната на Европската унија -  EFSA, учествуваше во утринската програма на  Македонската телевизија – Македонија наутро.

Trex tea чај за слабеење кој се продава преку социјалните мрежи е небезбеден и неодобрен од АХВ

19.06.2023
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги известува потрошувачите дека на социјалните мрежи Фејсбук и Инстаграм, он лајн се нуди и се продава производ Trex tea, чај за слабеење, за кој АХВ нема издадено Мислење за пуштање во промет како додаток на исхраната

АХВ по петти пат го одбележува 7-ми јуни – Светскиот ден за безбедност на храна

07.06.2023
Агенцијата за храна и ветеринарство и оваа година, по 5-ти пат, се приклучува кон глобалното одбележување на 7-ми јуни - Светскиот ден за безбедност на храната под мотото “Безбедноста на храната е заедничка одговорност“.

Северна Македонија се приклучува на кампањата на ЕФСА за подигнување на свест на јавноста за Африканската чума кај свињите

05.06.2023
Со појавата на Африканската чума кај свињите на територијата на европскиот континент, Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Северна Македонија започна со донесување и спроведување голем број превентивни мерки како што се подигнување на биосигурносните мерки на свињарските фарми, воспоставување на мониторинг на присуство на Африканска чума кај дивите свињи, изготвување апликација за пријавување на угинати диви свињи.

Претставките за кои не е надлежна, ахв ги препраќа за постапување до другите институции

31.05.2023
Секој граѓанин има свое право да поднесе претставка или предлог до државните органи и јавните институции опфатени со Законот за постапување по претставки и предлози со цел да ги задоволи своите права и правни интереси
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA