Новото истражување на ЕФСА ги вклучува перцепциите за безбедност на храната во ИПА земјите

24.02.2020
Новото истражување на ЕФСА ги вклучува перцепциите за безбедност на храната во ИПА земјите. Евробарометарот на ЕФСА за безбедност на храната продолжува да генерира вредни информации поврзани со ставовите на потрошувачите од пет земји кои го користат инструментот за претпристапна помош (ИПА).

Jавен повик за експерти од областите на безбедноста на храната, храната за животни и ветеринарна и фитосанитарна политика, за учество во националните платформи

24.02.2020
Во  постапките  на  процена  на  ризик  Агенцијата  може  да  користи  стручна  помош  од експерти  од  областите  на  безбедноста  на  храната,  храната  за  животни  и  ветеринарно  и фитосанитарна  политика.  Во  согласно со член 120 од Законот за безбедност на храна и Одлуката за формирање на Националниот совет,  Агенцијата за храна и ветеринарство  објавува Јавен повик за експерти.

Се зајакнува регионалната соработка против африканската свинска чума

13.02.2020
На покана на Бугарската агенција за безбедност на храната, директорот на Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) Зоран Атанасов, денес и вчера со претставници на Агенцијата учествуваше на дводневен, регионален состанок во Софија, Република Бугарија на која претставници од ветеринарните власти од регионов дискутираа за состојбата со болеста африканска свинска чума во регионов и за другите особено опасни заразни болести.

Потврден прв случај на африканска свинска чума во Грција

07.02.2020
По првичниот сомнеж на трети февруари, ветеринарните власти на соседна Грција, на петти овој месец официјално го потврдија првиот случај на заболена свиња од болеста Африканска свинска чума во селско домаќинство со 32 свињи.

Ќе расте побарувачката за животински протеин, аквакултурата - алтернативен извор

06.02.2020
Светската стручна јавност алармира за се поголем недостиг од животински протеин во наредните триесет години, а ваквата состојба ја наметнува потребата од наоѓање на алтернативни извори за негово обезбедување. Аквакултурата е еден од нив и затоа во годините пред нас, како држава, институција и ветеринарна фела, треба да посветиме се поголемо внимание за нејзин развој.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео