Прогресивното ширење на африканската чума кај свињите сериозна закана за безбедноста на храната

18.01.2020
Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов учествуваше на отворањето на 85 Зелена недела која се одржува од 17 до 26 јануари 2020 година во Берлин, под покровителство на Европската комисија

Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов, оствари работна средба со првите луѓе на компанијата МЕТРО

15.01.2020
Агенцијата за храна и ветеринартво преку посветена и транспарентна работа гради партнерски однос со сите засегнати субјекти. Доказ за успешната соработка на Агенцијата со компаниите и засегнатите субјекти се и  меѓународнте успеси. По барање на Агенцијата за храна и ветеринарство, во Јули 2017 година, компанијата МЕТРО беше прва компанија која доби право на извоз во земјите на Европската Унија.

Опасноста од африканската свинска чума не е помината

14.01.2020
Се зголемува будноста за следење на африканската свинска чума откако вчера се отвори уште едно жариште во Србија, кај Пирот, а пред една недела болеста беше потврдена и во уште четири реони на Бугарија. Во земјава африканска чума нема, но во сила остануваат веќе донесените мерки и забрани, рече на денешната средба со новинарите директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов. Тој нагласи дека опасноста не е помината и дека ќе трае повеќе години.

Атанансов одржа работен состанок со првиот човек на Ветеринарната комора

14.01.2020
Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов, оствари средба со претседателот на Ветеринарната комората на Република Северна Македонија, Томислав Николовски, на која се дискутираше за активностите кои треба да се реализираат од страна на ветеринарните друштва оваа година.

Хемиски контаминенти

26.12.2019
Европската агенција за безбедност на храна објави повик да доставување абстракти за 25тиот научен колоквиум на ЕФСА под наслов "Координиран пристап да проценка на ризиците по јавното здравје кои може да произлезат од микро и нанопластика во храна ".
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео