Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Здравствена проценка на ризик од диететскиот внес на фитостероли, ефектите по липидниот профил и поврзаноста со кардиоваскуларни заболувања и фитостеролемија

Оваа проценка потврдува дека потрошувачката на храна збогатена со фитостероли/станоли при диететски внес од 1,5- 2,4 g/ден доведува до просечно намалување на плазматските концентрации на LDL-C за околу 10% кај потрошувачите.. Сепак, тоа покренува одреден број на несигурности во однос на придобивките и ризиците поврзани со потрошувачката на храна збогатена со фитостероли/станоли: Конзумирањето на храна збогатена со фитостероли не доведува до намалување на LDL-C кај околу 30% од конзументите. Истовремено, внесувањето на овие намирници резултира со зголемување на плазматските концентрации на фитостероли. 

Фитостеролемијата, порано позната и како ситостеролемија, е ретка, автосомно-рецесивно пренесено вродено нарушување на метаболизмот предизвикано од мутации на гените кои ги кодираат ко-транспортерот на аденозин трифосфат (ATP)-врзувачката касета (ABC) протеини G5/8. Оваа болест е пример за можните последици од зголемената плазма концентрација на фитостероли (PSs), исто така познати како растителни стероли и станоли, поради зголемениот диететски внес преку храна со додадени PS - фортифицирана храна. Типично, дневниот внес на PS изнесува околу 300 mg со вообичаена исхрана и може да биде висок до 600 mg/d кај вегетаријанците. Препорачаниот внес на PS за намалување на LDL-C е околу 2 g/d. Двете најчести PS се ситостерол и кампестерол. Набљудувањата на поединечни случаи со тешка атеросклероза, особено кај децата и адолесцентите погодени од фитостеролемија, дадоа разумни основи за сомнеж дека PS може да ја влошат/забрзаат атеросклерозата дури и посериозно и во поголем степен отколку LDL-холестеролот (LDL-C), причински фактор на ризик за атеросклероза и кардиоваскуларни заболувања (CVD). Додека PS ги намалуваат концентрациите на LDL-C, останува загриженоста дека нивната атерогените ефекти може да ги надминат нивните придобивки. Всушност, хомозиготни дефекти во гените кои го кодираат тандем транспортерот ABCG5/G8, што предизвикува фитостеролемија, ја модулираат апсорпцијата на околу четириесет стероли, вклучувајќи холестерол и не-холестерол стероли (исто така познати како ксеностероли) со различни ефекти врз метаболизмот на стеролите и липидите и другите функции на ткивата и органите. за кои последиците врз кардиоваскуларните ризици се непознати. Во отсуство на податоци од интервентни студии, не е можно да се заземе став за ефектот на фитостероли и фитостаноли врз кардиоваскуларниот морбидитет и морталитет. Во однос на индивидуалното здравје, потрошувачката на храна збогатена со фитостероли/станоли треба да подлежи на проценка на ризик/придобивка од случај до случај од страна на здравствен работник.

Овој документ во целост е научно изработен, стручно преведен, адаптиран, научно систематизиран, ажуриран со најнови научни податоци од релевантна стручна литература, трудови/стручни публикации и монографии, како и научни мислења од страна на Д-р Виктор АРСОВ, дипломиран доктор по медицина, специјалист интернист, експерт за здравствена проценка на ризик поврзана со опасности во храната, нутриција, диететски производи и алергии, помлад соработник за логистика за информации за здравствена проценка на ризик поврзани со опасности во храната, со речиси 18 годишно работно и професионално искуство во Секторот за проценка и комуникација на ризик (СПКР).