Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 000 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 000 210
Следува награда од 2500 денари

 
IPA

ПРЕПОРАКИ ОД АХВ ЗА ЗАШТИТА НА ЖИВОТНИТЕ И ДОМАШНИТЕ МИЛЕНИЦИ ОД ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

31.07.2017
Календарски се наоѓаме на почеток на летото, во период во кој се очекува пораст на температурите над 30 степени Целзиусови, што за секое животно претставува исклучително голем стрес кој може да се манифестира со намалено консумирање на храна, зголемена потреба за вода, намалено производство на млеко и слаб прираст.

СОВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНАТА ВО УСЛОВИ НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

31.07.2017
Труењето со храна е особено честа појава во летните месеци, бидејќи високите температури придонесуваат за полесно и побрзо развивање на микроорганизмите во храната. Од друга страна пак, луѓето во текот на летото повеќе консумираат ладна и сирова храна како што се: сладолед, салати, брза храна (сендвичи) и сл. Затоа, за да се спречи евентуалното труење со храна, Агенцијата за храна и ветеринарство Ве советува за следните едноставни чекори до храна која е безбедна за консумирање и тоа: Правилен избор, набавка

Се испитува здравствената состојба на овците во Симница

27.07.2017
Официјални ветеринари од Агенцијата за храна и ветеринарство, во соработка со надлежното ветеринарно друштво и стручни лица од Факултетот за ветеринарна медицина вршат контрола на одгледувалиштето за овци во гостиварското село Симница, со цел утврдување на евентуално присуство на заразна болест кај добитокот и евентуалната причина за појава на болест од која две лица починаа, а уште 7 се лекуваат на скопската Клиника за инфективни болести.

Општините да ја почитуваат законската обврска за изградба на прифатилишта за бездомни кучиња

11.07.2017
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Зоран Атанасов денес оствари работен состанок со Саша Богдановиќ, директор на ЈП ,,Паркинзи,, на Општина Центар, единица на локална самоуправа заинтересирана за изградба на прифатилиште за бездомни кучиња. Од надлежните од Секторот за здравствена заштита и благосостојба на Агенцијата, побарани беа детали за начинот и постапката за одобрување на прифатилиште за бездомни животни.

Неопходна е размена на информации за заштита на здравјето на потрошувачите

11.07.2017

АХВНадградување на постоечките искуства и подобрување на знаењето за комуникацијата со ризик, во услови кога од ден на ден во европски и во светски рамки се заоструваат критериумите за безбеноста на храната се предизвиците со кои се соочува Агенцијата за храна и ветеринарство како институција одговорна за безбедноста на храната и здравствената заштита и благосостојбата на животните.

 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео