Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 600 денари

Проценка на ризик од Campylobacter spp. по човековото здравје, труења со храна, хумана кампилобактериоза

 

Овој научен документ се однесува на здравствената проценка на ризик од бактеријата Campylobacter во храна по човековото здравје, поконретно за хуманата камплиобактериоза и труењата со храна.

Во документот на 57 страници се елаборирани карактеристиките, патогенетските механизми, патоанатомските промени, епидемиолошките карактеристики со ECDC. и EFSA годишните статистички епидемиолошки извештаи за хумана кампилобактериоза, клиничката слика, дијагностичките методи, лабораториските тестови и методи, компликациите и третманот од заболувањата предизвикани од овој патоген во првиот дел - идентификација на опасноста. Во карактеризација на опасноста наведени се доза-одговор соодносите, антимикробната резистенција. Во проценката на експозицијата се наведени материјалот и методите за спроведување на диететски истражувања, експозицијата, моделирањето со фокус на квалитативната микробиолошкла проценка на ризик и финални резултати, сумирани како карактеризација на ризик. Во завршниот дел наведени се деталните национални податоци за позитивни мостри од храна во однос на Campylobacter spp. за деветгодишен анализиран период (2016-2024) со кои располага Секторот за проценка и комуникација на ризик (СПКР), во Агенцијата за храна и ветеринарство, деривирани од Базата на податоци за микробиолошки и хемиски контаминенти во храната. Дополнително прикажани се таксативно и табеларно RASFF нотификациите за Campylobacter за четиригодишен период (2021-2024).

 

Фигура 1 - Секторски дијаграм на позитивни мостри храна по вид на производ во однос на Campylobacter spp. за периодот 2016-2024 (обработени податоци од Базата за микробиолошки и хемиски контаминенти, која ја води СПКР - Одделението за проценка на ризик, во АХВ):

Секторски дијаграм на Campylobacter позитивни примероци храна

 

Табеларен нумерички приказ на позитивни мостри по производ за Campylobacter за периодот 2016-2024 (обработени податоци од Базата за микробиолошки и хемиски контаминенти, која ја води СПКР - Одделението за проценка на ризик, во АХВ):

Табела за Campylobacter

 

Бар дијаграм за поединечна процентуална контрибуција на одделни видови храна/прехранбени производи каде е утврденa девијација во однос на здравствeната исправност по микробиолошките критериуми за Campylobacter spp. во периодот 2016-2024-та година:

Бар дијаграм за Campylobacter spp.

 

Полиноминалнa тренд линија (несиметрична парабола) со крива на дистрибуција на вкупна бројка позитивни мостри по години за Campylobacter spp. за периодот 2016-2024 во облик на буквата "M" (како срцев блок на лева гранка со два нееднакви врвови). Обработените податоци се од Базата за микробиолошки и хемиски контаминенти во храна, која ја води СПКР - Одделението за проценка на ризик, во АХВ:

Полиноминален тренд на годишна бројка позитивни мостри за Campylobacter spp. за период 2016-2024

 

Табеларен преглед на RASFF нотификации за четиригодишен период (01.01.2021 - 31.12.2024) во однос на Campylobacter spp. во производи храна пријавени од ЕУ земји членки преку системот за брзо известување за небезбедна храна:

RASFF нотификации за Campylobacter spp. по земја на потекло (01.01.2021 - 31.12.2024)

 

На крајот е наведена користената научна стручна литература и епидемиолошки домашни и ECDC извештаи.

Овој документ во целост е креиран во јануари 2025-та година од страна на Д-р Виктор АРСОВ, дипломиран доктор по медицина, специјалист интернист, експерт за здравствена проценка на ризик поврзана со опасности во храната, нутриција, диететски производи и алергии, помлад соработник за логистика за информации за здравствена проценка на ризик поврзани со опасности во храната, со над 18 годишно работно и професионално искуство во Секторот за проценка и комуникација на ризик (СПКР).

Подолу е линкот за преземање на PDF докуметот: