Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Risk Assessment Project Activities (IPA Project Activity: ADC-FSS,Component 4 - за институционално зајакнување на проценката на ризик)

Оваа PowerPoint презентација се однесува на институционалното зајакнување на научно-базираната здравствена проценка на ризик по човековото здравје од опасности присутни во храна, со фокус на Salmonella spp. од микробиолошките опасности во пилешко месо и афлатоксините во јаткасти плодови, млеко и млечни производи.

Презентацијата ги објаснува во кратки црти методологијата, протоколот, тимот како и најважно критериумите за приоритизација на ризик од микробиолошки, хемиски и други опасности присутни во храната со скоринг систем за доделување на поени, равенките за калкулација што се користат во приоритизација на различните опасност/храна комбинации, конечните скор табели за одредените комбинација на опасност (микробиолошка или хемиска) во одреден вид на храна, статистички податоци и анализа од РАСФФ нотификациите за тригодишен период (01.01.2020-15.03.2023) за афлатоксини и салмонелози (хумани случаи на заболување и труење со храна и паралела со позитивни примероци од храна) од епидемиолошките студии направени од страна на ECDC со релевантните литературни и веб референци .

Презентацијата беше пренесена на телеконференција на крајот на првото тромесечие на 2024 година пред италијанските експерти вклучени во проектот.

Оваа презентација со научната содржина, во континуирана консултација и размена на научни информации со проектните експерти од Италија и Германија, во целост е креирана на англиски јазик од страна на Д-р Виктор АРСОВ, дипломиран доктор по медицина, специјалист интернист, експерт за здравствена проценка на ризик поврзана со опасности во храната, нутриција, диететски производи и алергии, помлад соработник за логистика за информации за здравствена проценка на ризик поврзани со опасности во храната, со над 18 годишно работно и професионално искуство во Секторот за проценка и комуникација на ризик (СПКР).

Подолу е линкот од овој документ во оригинал, на англиски јазик: