Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Општините да ја почитуваат законската обврска за изградба на прифатилишта за бездомни кучиња

11.07.2017
Општините да ја почитуваат законската обврска за изградба на прифатилишта за бездомни кучиња

Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Зоран Атанасов денес оствари работен состанок со Саша Богдановиќ, директор на ЈП ,,Паркинзи,, на Општина Центар, единица на локална самоуправа заинтересирана за изградба на прифатилиште за бездомни кучиња. Од надлежните од Секторот за здравствена заштита и благосостојба на Агенцијата, побарани беа детали за начинот и постапката за одобрување на прифатилиште за бездомни животни.
Агенцијата за храна и ветеринарство, како што истакна директорот Атанасов, ја поддржува секоја иницијатива за изградба на центри за прифаќање и хуман третман на бездомни кучиња и ги потсетува општините на нивната законска обврска да вршат активности за контрола на популацијата на бездомни кучиња. Тој изрази подготвеност на Агенцијата за давање на стручна помош при воспоставувањето на ваков тип на прифатилишта и ги потсети локалните самоуправи на можноста помалите општини да се здружат и да изградат регионално прифатилиште. Од средбата беше упатен апел и потсетување сопствениците да ги микрочипираат домашни кучиња, за што треба да се обратат кај матичниот ветеринар.

Категорија