Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Април 2024

Здравствена проценка на ризик од жива и олово во храна по човековото здравје

Овој научен документ "Здравствена проценка на ризик од жива и олово во храна по човековото здравје" ги содржи следниве чекори на научно-базираната проценка на ризик - идентификација и карактеризација на опасноста (жива и олово), експозициска проценка со механизам на токсицитет на овие два тешки метали, токсикокинетика, семплирање и методи на анализа (детекција), клиничка презентација на труења при акутна и хронична експозиција, терапискиот пристап (третман) и превентивните мерки, како и најновата ЕУ легислатива што ги регулира максимално дозволените нивоа (концентрации) на овие метали во од

Здравствена проценка на ризик по човековото здравје од омега 3 полинезаситени масни киселини (PUFA)

Двете главни класи на полинезаситени масни киселини (PUFAs) се омега-3 и омега-6 масните киселини.Постојат неколку различни омега-3, а од научен интерес се три: алфа-линоленска киселина (ALA), еикозапентаеноична киселина (EPA) и докозахексаеноична киселина (DHA). Препораките за внес на масни киселини и други хранливи материи се дадени во Диететските референтни дози (DRIs). Растителните масла кои содржат ALA вклучуваат ленено семе, соја и масла од канола.

Интернационален курс за побезбедна храна (17-19 Mарт 2022): 4-ти BvL/MRI Курс за безбедна храна, автентичност на храна и управување на ризик

Овој документ е сублимат на интерактивните онлајн предавања одржани во 2022 година на 4-тиот BvL/MRI Интернационален курс за побезбедна храна, автентичност на храната и управувањето на ризик.

Здравствена проценка на ризик и здравствена безбедност на аспартамот (адитив присутен во храната - Е 951)

Aспартамот, како адитив во храната (Е 951) и неговите хидролизирани метаболити се  предмет на континуирана екстензивна инвестигација преку изведување на експериментални анимални, клинички и епидемиолошки студии на луѓе, како и континуирано следење на ефектите по човековото здравје.

ЕFSA (ЕФСА) научно мислење за зеленото киви (lat. actinidia deliciosa var. hayward) и одржувањето на нормалната дефекација и примената со FODMAP's во диететски третман на запек kaj синдром на иритабилно црево (IBS)

Синдромот на иритабилно дебело црево (IBS) е функционално нарушување на дебелото црево и се карактеризира со абдоминална болка или непријатност и променетo дебелоцревно празнење во отсуство на забележливи структурни абнормалности. Нема јасни дијагностички маркери за IBS и затоа дијагнозата на нарушувањето се заснова на клиничката слика. Во 2016 година, етаблираните Рим III критериуми за дијагнозата на IBS беа ажурирани во Рим IV.