Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

АХВ го подигна нивото на внимателност по појавата на птичји грип во Европа и соседството

24.11.2016
Агенција за храна и ветеринарство

Бидејќи станува збор за болест која има специфичен начин на ширење, односно најчесто се шири преку птиците преселници кои се сметаат за нејзин резервоар, до одгледувачите на живина и до ветеринарните друштва дадени се насоки кои биосигурносни мерки треба да се преземат на фармите и какви мерки за заштита треба да преземат категориите на лица кои се изложени на ризик, бидејќи станува збор за болест од која првенствено заболуваат птиците, но и луѓето.

Оваа болест задолжително се пријавува и затоа апелираме во најкраток можен рок, до надлежното ветеринарно друштво или официјален ветеринар на Агенцијата за храна и ветеринарство да се пријави секоја зголемена смртност на живината на одгледувалиштата.

Моментално болеста Авијарна инфлуенца присутна е во Германија, Данска, Холандија, Унгарија, Австрија, Хрватска и други земји.

Категорија