Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

АХВ И МВР спречија шверц со јагниња

10.07.2024
Агенција за храна и ветеринарство

Инспекциските служби на агенција за храна и ветеринарство (АХВ), во соработка со припадници на Министерството за внатрешни работи (МВР), вчера, 09.07.2024 година, открија и спречија нелегален промет на јагниња, со намера истите да бидат илегално извезени во Република Албанија. Во координирана акција со инспекторите МВР, возилото е стопирано од полициски службеници во Струга и по спроведена контрола од страна на инспектори од АХВ, утврдено е дека станува збор за 63 јагниња кои не се идентификувани согласно Законот за идентификација и регистрација на животните и немаат сертификат за здравствена состојба на животните.

Согласно дадената изјава на транспортерот животните се со потекло од населено место во Прилеп. 

Согласно одредбите од Законот за инспекциски надзор, животните се одземени од лицето кое ги транспортирало и се предадени на Агенцијата за управување со одземен имот. Против  транспортерот ќе биде поднесена прекршочна санкција за движење на неидентификувани животни без документи за движење.
 

Ознаки
Категорија