Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Миланов за МТВ: АХВ најавува засилени контроли, потребен е поголем број на инспектори

09.07.2024
Миланов за МТВ: АХВ најавува засилени контроли, потребен е поголем број на инспектори

Засилени инспекциски контроли најавува директорот на АХВ, Оливер Миланов. Во летниот период зголемен е ризикот од расипливост на храна и труење. АХВ ќе постапува и по спреченото криумчарење на два тона месо од Царинската управa. Директорот Миланов најавува засилени инспекциски контроли особено во туристичките места, но за таа цел се потребни најмалку уште 40-тина инспектори. Еден од приоритетите на новиот директор е усогласување со европската регулатива кога е во прашање безбедноста на храната.
Некои од граѓаните со кои поразговаравме велат дека внимателно го проверуваат рокот, а неодамна вратиле производи со сомнителен квалитет во продажното место од каде ги купиле.

Уништена пратка на увезени праски од Албанија, месни конзерви по потекло од Романија, вратена пратка со замрзнато пилешко месо од Унгарија, конзервирана туна со потекло од Тајланд. 18 тони храна од животинско и неживотинско потекло се уништени од почетокот на годината заклучно со мај.

https://play.mrt.com.mk/play/575007

Ознаки
Категорија