Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Билатерална средба на директорот на АХВ, Николче Бабовски со Владимир Ѓаковиќ, директор на Управата за безбедност на храна, ветеринарни и фитосанитарни работи на Црна Гора

13.04.2023
Билатерална средба на директорот на АХВ, Николче Бабовски со Владимир Ѓаковиќ, директор на Управата за безбедност на храна, ветеринарни и фитосанитарни работи на Црна Гора

Директорот на Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) Николче Бабовски, своето присуство на конференцијата “Предизвиците на безбедноста и сигурноста на храната во југоисточна Европа”,  која во изминатите два дена се одржа во Подгорица, Република Црна Гора, денес го искористи и оствари билатерална средба со својот колега, директорот на црногорската Управа за безбедност на храна, ветеринарни и фитосанитарни работи, г-дин Владимир Ѓаковиќ.

На средбата се дискутираше за актуелни прашања од областа на безбедноста на храната и состојбата со здравјето на животните во двете земји, а разменети беа искуства и добри пракси во областите кои се во надлежност на двете институции. Тема на состанокот беа и потенцијалните заеднички активности кои од двете институции ќе бидат спроведувани во наредниот период.

За време на средбата се финализираше и текстот на нацрт Меморандумот за соработка од областа на безбедноста на храната и ветеринарната политика кој треба да го потпишат двете институции.

Со потпишувањето на овој документ ќе се зајакнат трговските односи меѓу двете земји во однос на трговијата со производи од животинско и неживотинско потекло и со живи животни, и ќе се подобри комуникацијата на двата надлежни органи во однос на заштитат на населението на двете земји од алиментарни заболувања и измами поврзани со храната.

Меморандумот за соработка ќе се потпише по дефинирање на техничките и административните прашања во двете земји.
 

Ознаки
Категорија