Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
IPA

Високите температури опасни за расипување на храната и за здравјето на животните

01.07.2020
Календарски се наоѓаме на почеток на летото, период во кој температурите растот и над 30 степени Целзиусови со што се зголемува опасноста од труење со храна. Високите температури неповолно можат да се одразат и на здравјето на животните.

Во време на пандемија, безбедноста на храната е заедничка одговорност

16.06.2020
Појавата на КОВИД-19 вирусот имаше големо влијание на начинот на снабдување, тргување и купување на храната, што носи нови или различни ризици кои треба да се земат во предвид со цел да се осигура безбедност на храната во секое време.

АХВ дел од глобалната иницијатива на Светскиот ден на безбедна храна

07.06.2020

Агенцијата за храна и ветеринарство денес се приклучи на глобалната иницијатива за одбележување на 7 јуни  -  Светски ден на безбедна храна, кој минатата година за прв пат го востанови Организацијата на Обединетите Нации. Целта на иницијативата е подигнување на јавната свест за безбедноста на храната и информирање на јавноста за важноста од превенирање и управување со ризиците поврзани со неа, унапредување на здравјето на граѓаните, економскиот просперитет, развојот на земјоделството и пазарите. 
 

Одржана работилница за новите обврски на ветеринарните друштва

28.05.2020
Поради актуелната состојба со вирусот Covid 19, Агенцијата за храна и ветеринарство, преку видео конференција користејќи ја платформата Zoom meeting, минатата недела одржа работилница за едукација на официјалните ветринари и лиценцираните доктори по ветринарна медицина

Прв пат по 23 години се извезе македонско јагнешко месо во Јордан

12.05.2020
За прв пат после 23 години и со авионски карго транспорт, вчера се изврши извоз на свежо разладено македонско јагнешко месо во Јордан. Се работи за извоз на 2.000 јагниња, откупени од домашните одгледувачи на овци, кои со авионски транспорт вчера доцна попладне се извезоа во Јордан.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео