Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
IPA

Нов случај на птичји грип кај дива птица

21.02.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство ги доби резултатите од лабораториските испитувања на Ветеринарниот институт при Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје, со кои кај мостра од дива птица – корморан, од Штипско, е потврдено присуство на болеста авијарна инфлуенца (птичји грип).

Национално истражување за навиките во исхрана на детската популација во Република Северна Македонија

18.02.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство во соработка со Институтот за јавно здравје го спроведе проектот „Поддршка за национални истражувања во исхраната во сообразност со методологијата на ЕУ Мени (шеста поддршка) – Истражувања кај деца“. Истражувањето спроведено согласно европската методологија и прво од овој вид во Република Северна Македонија обезбеди база на точни и веродостојни податоци за навиките во исхраната на деца на возраст од една до девет години.

Со неточни информации повторно се манипулира со безбедноста на храната

18.02.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство ги отфрла неоснованите обвинувања на Цветан Трипуновски, претседател на Комисијата за земјоделство на ВМРО ДПМНЕ изнесени на денешната прес конференција, во која обвинува дека Агенцијата за храна и ветеринарство дозволила увоз на пилешко месо и производи од месо од Република Словенија во време кога во таа земја е потврдено присуство на  болеста птичји грип. 

И Мексико забрани носење производи од свинско месо

18.02.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство ги известува бизнис операторите и граѓаните, дека согласно добиената нота од Амбасадата на Мексико во Белград, преку Амбасадата на Република Северна Македонија, поради добиената потврда од Светската организација за здравје на животните - (OIE), за појава на болеста африканска чума кај свињите во Република Северна Македонија...

Констатирано присуство на птичји грип, се утврдува патогеноста

17.02.2022
Најостро го осудуваме денешниот обид на политичката партија ВМРО ДПМНЕ преку соопштение непотребно да ја вознемири јавноста, бомбастично, квази стручно пласирајќи ја информацијата за појава на птичји грип во земјава и за наводното непреземање на мерки од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство...
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео