Два проценти од краварските фарми класифицирани во прва категорија

04.10.2019
Во финална фаза е категоризирањето на краварските фарми, активност која Агенцијата за храна и ветеринарство ја почна минатата година, а со која се опфатени 5.747 краварски фарми кои предаваат млеко во преработувачките капацитети.

Потпишан договор за соработка со бугарскиот Центар за проценка на ризик

02.10.2019
Првите луѓе на Агенцијата за храна и ветеринарство и бугарскиот Центар за проценка на ризик во синџирот на исхрана, Зоран Атанасов и Георги Георгиев, денес потпишаа меморандум за соработка меѓу двете институции.

Престанува вакцинацијата на свињите против класична чума

01.10.2019
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), од денес ја прекинува вакцинацијата на свињите против болеста класична свинска чума, како дел од сетот превентивни активности, кои ги презеде во изминативе две години, со цел создавање услови за добивање на дозвола за извоз на домашно свежо свинско месо на европскиот и светскиот пазар, каде расте и побарувачката и цената на овој тип месо.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео