Официјализирана соработката и со Агенцијата за храна на Бугарија

24.10.2019
Воспоставување на техничка и административна соработка во областа на безбедноста на храната и ветеринарната политика, размена на информации и зајакнување на капацитетите на претставниците од академската и научната заедница со организирање на едукативни и научни настани за размена на идеи и искуства, договорија денес во Софија, Република Бугарија, првите луѓе на македонската Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) Зоран Атанасов и проф. д-р Паскал Желјазков, од бугарската Агенција за безбедност на храната.

Уништувањето на месото со африканска свинска чума е транспарентно

22.10.2019
Агенцијата за храна и ветеринарство најостро го осудува обидот на Цветан Трипуновски, член на Извршниот комитет на ВМРО ДПМНЕ со денешната изјава  и презентирањето на невистини да ја доведе во заблуда јавноста

АХВ гостин во Хрватска на III- та конференција за проценка на ризик од храна

18.10.2019
Претставници од Секторот за проценка и комуникација на ризик од  Агенцијата за храна и ветеринарство земаа учествуваа на III- та Хрватска конференција за проценка на ризик од храна во рамки на која беше одбележан Светскиот ден на храната 2019.

Земјите од ЈИЕ да престанат да вакцинираат против јазлеста кожа

17.10.2019
Од 2020 година, државите од Југоисточна Европа да престанат со вакцинација против болеста јазлеста кожа, со исклучок на оние кај кои постои непосреден ризик од нејзино пренесување од соседните земји со кои граничат, а каде е потврдено нејзиното присуство.

Ќе се олеснува и трговијата со овошје и зеленчук во рамки на ЦЕФТА

14.10.2019
Олеснување на трговијата со овошје и зеленчук меѓу земјите членки на ЦЕФТА во согласност со европските регулативи и барања, со интегрирање на новите правила од областа на здравјето на растенијата и спроведувањето на официјалните контроли во националното законодавство.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео