Почна депопулацијата на свињите од малите фарми

11.09.2019
Наместо, како до пред два месеца, да земаат по 70 денари за килограм, сточарите сега, со депопулацијата на домашните свињи, ќе добијат по 100 денари. Кога на тоа ќе се додадат и предвидените 3.000 денари субвенција, за една свиња тешка 80 – 120 килограми на сметката ќе им легнат вкупно 13 илјади денари, беше речено на вчерашната прес – конференција која се одржа во Стопанската комора на Македонија.
Ознаки

Одржување на работилница за „Хигиена, благосостојба на животни и биосигурносни стандарди на фарма“.

10.09.2019
Во организација на Агенцијата за храна и ветеринарство и TAIEX инструментот на Европската комисија од 10-12 септември 2019 година во Скопје се одржува работилница „Хигиена, благосостојба на животни и биосигурносни стандарди на фарма“.
Ознаки

Делегација на АХВ оддаде почит на поранешните претседатели Глигоров и Трајковски

08.09.2019
Во рамки на одбележувањето на 8 Септември, Ден на независноста на Република Северна Македонија, како дел од Владината делегација предводена од Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, претставници од Агенцијата за храна и ветеринарство, на чело со директорот Зоран Атанасов, денес, на Градските гробишта Бутел во Скопје, оддадоа почит и положија свежо цвеќе на вечните почивалишта на порнашените претседатели на државата - Киро Глигоров и Борис Трајковски.
Ознаки

Национална конференција за подигнување на свеста за работата на ЕФСА

06.09.2019
Денеска, во Скопје, Агенцијата за храна и ветеринарство на Р.С.М. беше домаќин на првата национална конференција за подигнување на свеста за ЕФСА и за можностите за соработка во процесот на проценка на ризик.
Ознаки

Северна Македонија го зајакнува капацитетот за подобрa вклученoст во Кодекс алиментариус

03.09.2019
Агенцијата за храна и ветеринарство, како контакт точка за Кодекс Алиментариус аплицираше на отворениот повик за поддршка од FAO/WHO Codex Trust Fund (Round 2). Апликацијата беше верификувана од повеќе институции вклучени во Кодекс алиментариус од областа на безбедностa на храната, меѓу кои и Министерството за здравство, преку Институт за Јавно здравје на Република Северна Македонија (РСМ), Канцеларијата на Светската здравствена организација (СЗО) во нашаата земја и Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО).
Ознаки
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео