Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

slide

Директорот Бабовски, учесник на конференцијата “Едно – здравје, животна средина, општество – 2022 година”

24.06.2022
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство (АХВ), Николче Бабовски,  учествуваше на конференцијата “Едно – здравје, животна средина, општество – 2022 година”, која од 21 до денес се одржуваше во Брисел, Белгија.

Објавен е јавик повик бр.1/2022 за вршење на активности од јавен интерес од областа на здравствена заштита на животните

21.06.2022
Предмет на овој јавен повик e давање на јавно овластување за вршење на активности од јавен интерес од областа на здравствена заштита на животните согласно Законот за здравствена заштита на животните, Законот за идентификација и регистрација на животните, Годишната наредба за здравствена заштита на животните, како и други мерки за превенција и сузбивање на заразни болести кои ќе бидат наредени од Агенцијата на ветеринарни амбуланти, клиники, болници и ветеринарни служби на одгледувалишта одобрени по јавниот повик спроведен во април 2021 година согласно член 40 став 1 од Законот за ветеринарното здравство.

Вебинар за софтверска алатка за проценка на ризикот за болеста глутен сензитивна ентеропатија (целијакија) од протеини

06.06.2022
Согласно Упатството на ЕФСА ГМО панелот за алергеност, за да се процени капацитетот на новел протеините во храната и храната за животни за предизвикување на болеста глутен сензитивна ентеропатија (целијакија), треба да се примени пристап за моделирање на пептид HLA-DQ, од случај до случај.

И годинава АХВ со поддршка на глобалната иницијатива за одбележување на 7 Јуни - Светски ден на безбедна храна

06.06.2022
АХВ и оваа година ја поддржува глобалната кампања за одбележување на Светскиот ден на безбедна храна – 7-ми Јуни, која годинава по четврти пат ќе се одржи утре под мотото "Побезбедна храна, подобро здравје". Како одговорна институција за контрола и унапредување на безбедноста на храната, во интерес на здравјето на граѓаните, АХВ континуирано работи на превенирање и управување со ризиците поврзани со храната, а со тоа за зголемување на економскиот развој на земјава, на земјоделството и пазарите.

Побезбедна храна, подобро здравје

03.06.2022
По повод Светскиот ден за безбедност на храната во организација на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (FAO) и Светската здравствена организација (WHO)  на 07 јуни 2022 година, од 14 до 15h ќе се одржи виртуелна панел дискусија.

Поради високите температури - внимавајте на безбедноста на храната и здравјето на милениците и домашните животни

03.06.2022
Најавено зголемување на дневните температури ги зголемуваат ризиците од појава на труење со храна. За да се спречи ова неопходно е да се направи правилен избор на храна при нејзина набавка и да се обезбеди соодветен транспорт и услови за чување.

4та конференција за проценка на ризик од храна во организација на HAPIH

26.05.2022
Во пресрет на Светскиот ден за безбедност на храна, Хрватската агенција за земјоделство и храна (HAPIH) организира 4та конференција за проценка на ризици кои потекнуваат од храна која ќе се одржи на 6 и 7 јуни 2022 година на Факултетот за агробиотехнички науки во Осјек, Република Хрватска.

Промовирана пролетнта кампања за вакцинација на лисиците против беснило

20.05.2022
Со авионско фрлање на вакцинални мамки од аеродромите во Скопје и Штип, со техничка и финансиска поддршка од Европската унија, Агенцијата за храна и ветеринарство ја спроведува пролетната кампања за вакцинација на лисиците против беснило.

Се зајакнуваат регионалните сојузи во борбата против прекуграничните болести на животните

20.04.2022
Подобрување на комуникацијата и соработката меѓу ветеринарните служби во регионот, а со тоа подобрување на здравствената состојба кај домашните животни што директно влијание врз јавното здравје е целта на Вториот форум на директори на ветеринарните служби од регионот на Западен Балкан, што денеска и утре се одржува во Охрид во организација на Агенцијата за храна и ветеринарство.

АХВ домаќин на “2 Форум на директори на ветеринарните служби од земјите од Западен Балкан зa комуникација и соработка”

19.04.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство, утре и задутре (20-21.04.2022 година) во Охрид ќе биде домаќин и претседавач со “2 Форум на директори на ветеринарните служби од земјите од Западен Балкан зa комуникација и соработка”.

Бабовски: АХВ ќе потпише меморандум за соработка со Канцеларијата за ветеринарство на Босна и Херцеговина

19.04.2022
Во пресрет на 2 Форум на директори на ветеринарните служби од земјите од Западен Балкан зa комуникација и соработка кој утре и задутре ќе се одржи во Охрид, а чиј домаќин е Агенцијата за храна и ветеринарство, првиот човек на Агенцијата, Николче Бабовски, денес оствари работен состанок со Саша Бошковиќ, директор на Канцеларијата за ветеринарство при Министерството за надворешна трговија и економски односи на Босна и Херцеговина.

Од пазарот се повлекува целото производство на Киндер од Белгија

13.04.2022
Атлантик Трејд Скопје ДОО Скопје  ја информира АХВ дека го проширува повлекувањето од пазарот на целото производство (сите серии и производи со сите рокови на употреба) на Киндер Шокобонс (46 и 125 гр.), Киндер Сурпрајз  Макси 100г и Киндер Мини Микс Пелуче (133 гр.).

Бабовски: Од околу 50 000 инспекциски контроли, само 69 неправилности за несоодветна и нецелосна декларација на производите

12.04.2022
Врз основа на лани спроведените скоро 50 илјади инспекциски контроли, констатирани се само 69 неправилности во однос на несоодветна и нецелосна декларација на производите и доведување во заблуда на потрошувачите.

Превентивно се повлекуваат Киндер производи

06.04.2022
Контролата се спроведе врз основа на добиеното известување од компанијата ФЕРЕРО д.о.о од Загреб, Република Хрватска, со кое информира дека од превентивни причини од пазарот  во Република Северна Македонија се повлекуваат неколку серии од Киндер производите...

Со регионална соработка и комуникација до подобра состојба со болестите кај животните

15.03.2022
Болестите кај животните не познаваат граници, а некои од нив претставуваат сериозна опасност и за луѓето, затоа, унапредувањето на регионалната соработка и интензивирање на комуникацијата мора да биде приоритет, не само во регионот, туку и пошироко.

Бабовски за Утрински брифинг: Будно ја следиме ситуацијата – преземаме соодветни мерки за можното ширење на птичјиот грип

15.03.2022
Претходната недела во медиумите проструи информација дека во соседна Грција во областа Мала Преспа потврден е случај на птичји грип откако беше пронајден голем број на мртви пеликани. Тоа пак веднаш го подигна алармот и кај соседните земји, и кај нас во Македонија.

Во вторник и среда во Велешко, симулациска вежба за болеста чума кај мали преживари

14.03.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство  во соработка со проектот „Регионална акција на ЕУ за искоренување на болести кај животните во Западен Балкан“, утре, вторник, 15.03.2022 година и во среда, 16.03.2022 година, во Велес, ќе одржи симулациска вежба за искоренување на болеста Чума кај мали преживари.

Потпишан договорот за изградба на нова административна зграда на АХВ

10.03.2022
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Николче Бабовски, денес, со Благој Димитров, управител на Друштво за градежништво,трговија и услуги БАУЕР БГ ДОО Скопје, го потпиша договорот вреден 515.202.937,62 денари, за изградба на новата административна зграда со лабораториски простории на Агенцијата за храна и ветеринарство.

АХВ ги олабави мерките за болеста африканска чума кај свињите

04.03.2022
Поради позитивната епидемиолошка состојба со болеста африканска чума кај свињите, Агенцијата за храна и ветеринарство донесе решение со кое олабавуваат мерките за заштита од вирусот. Се укинуваат заштитната ( 3 км)  и зоната под надзор (10 км) околу двете жаришта во Делчевско, каде, во координација и соработка со локалната самоуправа, Министерството за внатрешни работи, ветеринарните друштва и одгледувачите на свињи, со цел спречување на ширење на вир...