Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 000 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 000 210
Следува награда од 2500 денари

Претставки до АХВ и за непочитување на мерките против Корона вирусот

21.03.2020
Претставки до АХВ и за непочитување на мерките против Корона вирусот

До Одделението за заштита на потрошувачите при Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) последните три дена се поднесени девет претставки чии наводи се однесуваат на актуелната состојба со корона вирусот и непочитувањето на некои од донесените мерки на Владата.

Како што велат од АХВ за МИА, потрошувачите во претставките алармираат дека во некои продавници вработените не носат заштитни маски и ракавици, не го ограничуваат влезот на потрошувачи во продавниците, не спроведуваат добри хигиенски пракси, несоодветно и нехигиенски ја вршат дистрибуцијата на леб, а алармираат и за продажба на производи со поминат рок на употреба.

Претставките се доставени и по нив постапуваат инспекциските служби на АХВ.

-Имаме доволен број инспектори за навремено спроведување на редовните и засилените инспекциски контроли. Како одговорна институција за безбедноста на храната до граѓаните упатуваме апел да купуваат храна исклучиво во објекти кои се регистрирани и одобрени од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство и кои ги исполнуваат условите за хигиена дефинирани со Законот за безбедност на храната и прописите кои произлегуваат од него, да внимаваат на личната хигиена и да ги почитуваат мерките за заштита од вирусот КОВИД 19. Операторите со храна, пак, да одржуваат високо ниво на хигиена во објектите за производство и продажба на храна, на транспортните средства и да вршат нивна редовна дезинфекција, истакнуваат од АХВ.

 

бесплатна линија

 

До Одделението за заштита на потрошувачите при Агенција за храна и ветеринарство од почетокот на годинава до денес се поднесени вкупно 94 претставки.

 


 

Ознаки
Категорија