Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Нова динамика во соработката на АХВ и Сојузот на стопански комори

29.03.2018
“Реалниот сектор треба да е двигател на економијата и да ги интегрира интересите на Владата и бизнис заедницата. Неговото зајакнување е генератор на јакнењето на секоја економија. Како институција ориентирани сме кон поддршка на компаниите, создавање на услови за унапредување на бизнис климата и отворање на нови пазари за извоз на македонските производи.

АХВ домаќин на конференцијата "Соработка на тема - Едно здравје на ниво на земјите од регионот"

26.03.2018
Во рамки на меѓународно дефинираниот концепт Едно Здравје, денес и утре, во Скопје, Агенцијата заа храна и ветеринарство е домаќин на регионалната конференција "Соработка на тема - Едно здравје на ниво на земјите од регионот". Конференцијата се реализира со поддршка на Твининг проектот финансиран од Европската унија - "Понатамошен развој на контролните системи на надлежните органи за заштита на здравјето на луѓето, животните и растенијата" и на неа се разгледуваат можностите за воспоставување на хармонизиран систем и идентификување на најдобрите практики поврзани со ново-појавените инфективни болести и антимикробната резистенција во земјите од регионот.

Засилени контролите и за боите за вапсање

20.03.2018
Освен јајцата, чиј увоз деновиве, пред велигденските празници, подлежи на засилени контроли, интензивно се следат и производството и увозот на бои за јајца. Досега не се евидентирани отстапувања во однос на безбедноста на увезените прехранбени бои.

Oдржан работен состанок со Националниот демократски институт

20.03.2018
Преку одржување на работилници да се ги утврдат проблемите и недостатоците кои се јавуваат при изработката и донесувањето на законските и подзаконските акти, почнувајќи од иницијативата за донесување на новото решение, следејќи го текот на сите активности за негово креирање, во насока на подобрување на процедурите за носење на законските и подзаконските акти. Ова се дел од темите на кои на вчерашниот состанок разговараа директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов и претставниците на Националниот демократски институт.

На македонскиот пазар нема небезбедно месо од Белгија

19.03.2018
На македонскиот пазар не е реализиран узвоз на небезбедно месо од белгиска компанија Валомел, која според пишувањата на некои медиуми, наводно извезувала небезбедно месо на косовскиот пазар. Како контакт точка на Системот за брзо предупредување за небезбедна храна и храна за животни на Европската унија, Агенцијата за храна и ветеринарство досега нема добиено нотификација дека оваа белгиска месна индустрија има пласирано небезбедно месо во Република Северна Македонија.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA