Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Забрана за увоз на пилешко и говедско месо од одредени објекти од Бразил

18.05.2018
Агенцијата за храна и ветеринарство во соработка со дипломатското преставништво на Република Северна Македонија во Бразил за наведеното ја извести Стопанската комора на Република Северна Македонија со допис од 26.04.2018 година, со цел да се известат фирмите кои увезуваат пилешко и говедско месо од Бразил за можноста од појава на внесување на небезбедно месо.

Производство и пласман на традиционална храна, ексклузивно и наше наместо масовно производство

18.05.2018
Претставување на генералната замисла и на проектот „Од нива до маса“ како и размена на искустава и идеи беа во фокус на денешната средба помеѓу директорот на Агенција зёа храна и ветеринарство Зоран Атанасов и претставници на меѓународната, не-профитна организација Слоу Фуд (Slow food). Искуствата кажуваат дека странските експерти и професори од областа на здравата храна, земјоделството и технологиите на производство се пријатно изненадени од потенцијалот на домашните производи, особено од автохтоните млечни специјалитети.

АХВ и Ветеринарната комора ќе ги унапредат услугите кон сточарите

09.05.2018
Подобрување на соработката и овозможување на квалитетни и навремени услуги од страна на ветеринарните друштва кон одгледувачите на добиток и домашните миленици, реализација на активностите на Агенцијата согласно Годишната наредба за здравствена заштита на животните за оваа година, се дел од темите на кои на вчерашниот работен состанок, разговараа првите луѓе на Агенцијата за храна и ветеринарство, директорот Зоран Атанасов и претседателот на Ветеринарната комора на Република Северна Македонија, Томислав Николовски.

Уништени небезбедните пирошки кои предизвикаа труење во штип и кочанско

03.05.2018
Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство, вчера доцна попладне извршија запленување и уништување на околу 300 килограми небезбедна храна (смеса за подготовка на пирошки, пирошки, јајца) затекнати при инспекциската контрола во објект кој не е одобрен и регистриран од Агенцијата за храна и ветеринарство. Спроведената истрага утврди дека небезбедните пирошки кои предизвикаа дополнителни труења со храна, по Штип и во Кочанско, се произведувале нелегално, во домашни услови, во објект кој се наоѓал непосредно над операторот со храна ДПТУ „ Гицов „ ДООЕЛ од Кочани кој на 25 април
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA