Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Соопштение

Спроведувањето на Годишната наредба за здравствена заштита на животните во фокусот на разговорите

16.07.2024

Oвозможување на поквалитетни и навремени услуги од страна на ветеринарните друштва кон одгледувачите на добиток и сопствениците на домашни миленици во рамки на реализирањето на активностите согласно Годишната наредба за здравствена заштита на животните и , унапредување на соработката и размена на информации меѓу Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) и Ветеринарната комора, се дел од темите на кои денес разговараа директорот на АХВ Оливер Миланов, со претставници од Ветеринарната комора, предводени од претседателот Жарко Михајловски и извршниот директор Томислав Николовски.

Се испитува можно труење со храна и во Гостивар

14.07.2024
Инспекциските служби на Агенција за храна и ветеринарство, денес во Гостивар, спроведоа вонреден инспекциски надзор во пицерија ресторан, по добиена информација од гостиварскиот Центар за јавно здравје дека вчера 9 лица биле пријавени со симптоми за труење со храна.

Средба Миланов – Андоновски: Брзо дигитализирање на услугите на АХВ во интерес на граѓаните и бизнис заедницата

12.07.2024
Комплетирање на дигитализацијата на услугите кои ги дава Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) кон граѓаните и бизнис заедницата со цел унапредување на економијата на земјава, водејќи грижа за безбедноста на податоците со максимално искористување на современата технологија,  дефинирање кои услуги може полесно и побрзо да се дигитализираат со цел да бидат побрзо достапни до корисниците. Ова се дел од темите за кои на вчерашниот работен состанок дискутираа директорот на Агенција за храна и ветеринарство министерот за дигитална трансформација, Стефан Андоновски  и Оливер Миланов, директор на АХВ.

Заштитете ги и животните од високите температури

12.07.2024
Во услови на високи надворешни температури Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) апелира да се води грижа и за домашните животни и милениците. Намалено консумирање на храна, зголемена потреба за вода, намалено производство на млеко и слаб прираст се дел од последиците врз здравјето на животните кои може да ги предизвикаат високите температури.

Превентивно затворена сендвичарница во скопски Аеродром

11.07.2024
По добиено  известување од ЈЗУ Центар за јавно здравје Скопје, за сомнеж за можно труење, инспекциските служби на Агенција за храна и ветеринарство во координација и соработка со стручни лица од Центарот за јавно здравје, Институтот за јавно здравје и Државниот здравствен и санитарен инспекторат, вчера, 10.07.2024 година, спроведоа вонреден инспекциски надзор во сендвичарница во скопски Аеродром.

Унапредување на соработката договорија на првата средба првите луѓе на АХВ и Царината

11.07.2024
Интензивирање и унапредување на соработката во делот на контрола на храната од животинско и неживотинско потекло и на производите и материјалите кои доаѓаат во контакт со храната при увоз во земјава, во насока на заштита на здравјето на потрошувачите и економските и трговските интереси на операторите со храна, договорија вчера на првата официјална средба директорот на Агенција за храна и ветеринарство Оливер Миланов и првиот човек на Царинска управа, Бобан Николовски.

АХВ И МВР спречија шверц со јагниња

10.07.2024
Инспекциските служби на агенција за храна и ветеринарство (АХВ), во соработка со припадници на Министерството за внатрешни работи (МВР), вчера, 09.07.2024 година, открија и спречија нелегален промет на јагниња, со намера истите да бидат илегално извезени во Република Албанија

Миланов за МТВ: АХВ најавува засилени контроли, потребен е поголем број на инспектори

09.07.2024
Засилени инспекциски контроли најавува директорот на АХВ, Оливер Миланов. Во летниот период зголемен е ризикот од расипливост на храна и труење. АХВ ќе постапува и по спреченото криумчарење на два тона месо од Царинската управa.

Запленетото шверцувано месо прогласено за неупотребливо, на пазарот нема небезбедна хималајска сол

09.07.2024
По добиена информација од епидемиолог од Центар за јавно здравје за прием на 4 лица во Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби Скопје со симптоми на труење со храна, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) денес, согласно Упатството за постапување по алиментарни интоксикации, спроведоа вонреден инспекциски надзор во гостилница во скопската населба Влае

Агенцијата за храна и ветеринарство го одбележа 7 јуни- Светски ден на безбедна храна

07.06.2024
“Јадеме безбедна и квалитетна храна. Се што е во промет и инспекциски контролирано, е апсолутно сигурно” - истакна на денешната прес конференција директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Николче Бабовски

Бабовски реизбран за генерален секретар на WOAH за Европа

28.05.2024
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство, Николче Бабовски, денес, во Париз, Франција реизбран е за Генерален секретар на регионалното претставништво на Светската организација за здравствена заштита на животните - WOAH за Европа, со мандат од 3 години.

По трет пат доделен меѓународен ИСО сертификат за управување со квалитет во АХВ

20.03.2024
Сертификациското тело Quality Austria по трет пат и го додели меѓународниот сертификат за управување со квалитет на Агенцијата за храна и ветеринарство за воспоставениот Систем за квалитет, согласно барањата на стандардот ИСО 9001 : 2015.

АХВ по трет пат го ресертифицираше Системот за квалитет и доби позитивни оценки од сертификационо тело MQS за квалитетот на услугите

26.02.2024
Целокупниот аудит ги опфати сите барања на стандардот, почнувајќи од системските  процеси  на преиспитување на врвното раководство, контекстот на Агенцијата преку влијание на надворешни и внатрешни фактори и заинтересирани страни, оперативните ризици во процесите преку FMEA методологија, управувањето со документацијата во системот, елементите на интерна проверка и дефинирани неусогласености, анализа на задоволство на корисниците на услуги,  како и мерките за континуирано подобрување.

Биосигурносните мерки на фармите клучни во борбата против африканската чума кај свињите

19.02.2024
Ако малите свињарски фарми не ги сфатат сериозно препораките за преземање на соодветните мерки против африканска чума, земјава може да остане без свинско месо, предупредија денеска учесниците на обуката „Мисија за одржлива техничка помош (STM) за африканска свинска чума во Северна Македонија”

Потрошувачите да внимаваат кога купуваат преку интернет

14.02.2024
Поради се поинтензивната дива продажба на храна и додатоци во исхраната на интернет, најчесто преку социјалните мрежи, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ)  апелира до граѓаните да бидат свесни и одговорни потрошувачи кога пазарат преку интернет.

Антимикробната отпорност и денес во фокусот на домашната и меѓународната стручна јавност

29.01.2024
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) активно е вклучена во подигнувањето на свеста за ризиците по здравјето и на животните и на луѓето, но и уништувањето на животната средина предизвикани од отпорноста кон антибимикробните средства.

Бабовски учесник на министерската конференција за здравје на животните во Брисел и дел од прославата на 100 годишнината од основањето на WOAH

25.01.2024
Николче Бабовски, директор на Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) и Генерален секретар на регионалното претставништво на Светската организација за здравствена заштита на животните за Европа – WOAH, вчера во Брисел, Белгија, учествуваше на министерската конференција за здравје на животните - “Биосигурност и вакцинација основни алатки за превенција, контрола и ерадикација на болестите кај животните”.

Засилени инспекциските контроли на храната, акцент ставен на новогодишните пакетчиња

19.12.2023
Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство спроведуваат засилени контроли кај операторите со храна пред претстојните новогодишни и божиќни празници. Се проверува дали и колку  се исполнети општите и посебните услови за безбедност на храната, означувањето и заштитата на потрошувачите од измама.