Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Препораки на АХВ за намалување на ризикот од појава и ширење на вектор преносливите болести

31.07.2017
Со цел зголемување на мерките за претпазливост и заштита на здравјето на луѓето и на животнитен од појава и ширење на векторпреносливите болести (болести кои се пренесуваат со вектори - инсекти, крлежи, комарци или преку глодараи), Агенцијата за храна и ветеринарство препорачува да се спроведуваат следните безбедносните мерки кои се од особена важност за намалување на ризикот за можна појава на овие болести

ПРЕПОРАКИ ОД АХВ ЗА ЗАШТИТА НА ЖИВОТНИТЕ И ДОМАШНИТЕ МИЛЕНИЦИ ОД ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

31.07.2017
Календарски се наоѓаме на почеток на летото, во период во кој се очекува пораст на температурите над 30 степени Целзиусови, што за секое животно претставува исклучително голем стрес кој може да се манифестира со намалено консумирање на храна, зголемена потреба за вода, намалено производство на млеко и слаб прираст.

СОВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНАТА ВО УСЛОВИ НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

31.07.2017
Труењето со храна е особено честа појава во летните месеци, бидејќи високите температури придонесуваат за полесно и побрзо развивање на микроорганизмите во храната. Од друга страна пак, луѓето во текот на летото повеќе консумираат ладна и сирова храна како што се: сладолед, салати, брза храна (сендвичи) и сл. Затоа, за да се спречи евентуалното труење со храна, Агенцијата за храна и ветеринарство Ве советува за следните едноставни чекори до храна која е безбедна за консумирање и тоа: Правилен избор, набавка

Се испитува здравствената состојба на овците во Симница

27.07.2017
Официјални ветеринари од Агенцијата за храна и ветеринарство, во соработка со надлежното ветеринарно друштво и стручни лица од Факултетот за ветеринарна медицина вршат контрола на одгледувалиштето за овци во гостиварското село Симница, со цел утврдување на евентуално присуство на заразна болест кај добитокот и евентуалната причина за појава на болест од која две лица починаа, а уште 7 се лекуваат на скопската Клиника за инфективни болести.

Општините да ја почитуваат законската обврска за изградба на прифатилишта за бездомни кучиња

11.07.2017
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Зоран Атанасов денес оствари работен состанок со Саша Богдановиќ, директор на ЈП ,,Паркинзи,, на Општина Центар, единица на локална самоуправа заинтересирана за изградба на прифатилиште за бездомни кучиња. Од надлежните од Секторот за здравствена заштита и благосостојба на Агенцијата, побарани беа детали за начинот и постапката за одобрување на прифатилиште за бездомни животни.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA