Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Здравствена проценка на ризик за безбедноста по човековото здравје од чија семиња (salvia hispanica l.) и мелени чија семиња како состојка на храната

Во овој документ направен е сублимат од резултатите за здравствената проценка по човековото здравје од чија семињата во храната направена од Панелот за нутриција, диететски производи и алергии на ЕФСА, во 2009 година: "Opinion on the safety of ‘Chia seeds (Salvia hispanica L.) and ground whole Chia seeds’ as a food ingredient1 Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (Question No EFSA-Q-2008-008)", adopted on 13 March 2009

Во него е содржана основната информација за овој вид новел храна, историјат на употреба, технолошката спецификација, микробиолошката и нутритивната информација (јаглехидратен состав, липиден и аминокиселински лабораториски профил, витамински и минерален состав), содржина на микотоксини и тешки метали, токсиколошките информации за студии кај луѓе и животни, потенцијалната алергеност, како и дискусија со заклучок - резиме.

Овој документ во целост е научно изработен, стручно преведен, адаптиран, научно систематизиран, првично во 2018 година и ревидиран, едитиран во 2024 од Д-р Виктор АРСОВ, дипломиран доктор по медицина, специјалист интернист, експерт за здравствена проценка на ризик поврзана со опасности во храната, нутриција, диететски производи и алергии, помлад соработник за логистика за информации за здравствена проценка на ризик поврзани со опасности во храната, со речиси 18 годишно работно и професионално искуство во Секторот за проценка и комуникација на ризик (СПКР).