Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Нема небезбедни производи на Лакталис на македонскиот пазар

11.02.2017
Агенција за храна и ветеринарство

Како контакт точка за Системот за брзо предупредување за храна и храна за животни (Rapid Alert System for Food and Feed) на Европската Унија, Агенцијата за храна и ветеринарство досега нема добиено нотификација дека на македонскиот пазар се пласирани небезбедни количини млеко и над 600 млечни производи на компанијата „Лакталис“ за кои Француската влада соопштила дека се повлекуваат од продажба поради стравување дека постои опасност тие да се заразени со салмонела.

Од почетокот на годинава досега од ,,Лакталис,, во Република Северна Македонија увезени се 103.4 тони млеко и млечни производи, од нивни објекти во Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, како и од соседна Србија и Германија. Од објектите на оваа компанија во Франција, годинава увезени биле само 2.4 тони млечен производ топено сирење.

Производите од оваа компанија, како и од останатите производители кои се увезуваат во земјава се контролираат од страна на официјалните ветеринари на Агенцијата при увоз, при истовар и во прометот. Во ноември годинава, земени и испитани беа мостри од сирење од овој производител од објектот во Република Србија и истите беа негативни, односно во нив не е утврдено присуство на салмонела.

Инспекциските служби на Агенцијата во моментов вршат контрола кај компанијата која ги увезува овие производи во Република Северна Македонија. Како одговорна институција за безбедноста на храната, Агенцијата ја следи состојбата и доколку се јави потреба навремено ќе реагира со преземање на соодветни мерки.

Категорија