Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Извршени превентивни контроли и едукативни посети на операторите со храна во поплавените подрачја

29.05.2016
Извршени превентивни контроли и едукативни посети на операторите со храна во поплавените подрачја

 

Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство се постојано на терен во поплавените региони. Покрај извлекувањето на домашните животни, донирањето на сточна храна за истите, извршени се и превентивни контроли, едукативни посети на на операторите со храна кои претрпеа штети од невремето и чии објекти беа поплавени на кои е укажано како да се изврши чистење и дезинфекција на објектите пред да се почне повторно со работа. Исконтролирани се 5 маркети, бурекџилници, магацин со пченица и 4 пункта за собирање на хуманитарна помош во село Стајковци каде не се евидентирани поголеми отстапувања, ниту со контролите е затекната небезбедна храна или храна со поминат рок.

 

Извршени се и контроли на 3 маркети и еден угостителски објект во село Црешево каде од страна на инспекциските служби на Агенцијата наредено е да се изврши итна дезинфекција, дезинсекција и дератизација. Во село Инџиково направени се контроли на 5 маркети и таму не се евидентирани никакви проблеми.

Од страна на инспекторите за храна извршена е и контрола на 3 маркети во Сингелиќ кои се наоѓаат на патот селото Арачиново како и на еден погон за производство на сокови кој бил поплавен,а каде чистењето сеуште е во тек. Во маркетите во Сингелиќ наредено е да се изврши итна десинфекција, дезинсекција и дератизација.

Во рамки на вонредните контроли кои ги спроведоа инспекциските служби на Агенцијата за операторите со храна од поплавените подрачја се контролираше и тоа дали истите продаваат и хуманитарна помош.

Со контролите не се евидентирани ваков тип на недоследности.

Категорија