Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
ADC-FSS

Ќе се зајакнува институционалната соработка со ЕФСА

11.12.2017
Во периодот од 5 до 6 декември 2017 година, директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, г-дин Зоран Атанасов, учествуваше на 66 состанок на мрежата на национални координатори на Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА).

Заловениот Ротвајлер кој искаса луѓе ќе остане под официален надзор 15 дена

09.12.2017
Официјален ветринар на Агенцијата за храна и ветеринарство излеле на лице место веднаш по нападот од куче во кој завчера во скоската населба Аеродром беа повредени неколку лица. Од страна на екипите на стационарот Вардариште во текот на вчерашниот ден кучето е заловено и ставено во карантин. Извршен е клинички преглед на кучето и истото ќе остане под официјалн надзор во наредниве 15 дена во кои ќе се следи неговото однесување и евентуалното појавување на знаци на болеста беснило.

Биосигурносните мерки, основа за борба против појавата и ширењето на болеста Птичји грип

07.12.2017
Агенцијата за храна и ветеринарство апелира до одгледувачите на живина да преземат превентивни мерки за да го намалат ризикот од појава или пренесување на болеста Авијарна инфлуенца, која веќе е присутна во некои од соседните и земјите од регионот. Следејќи ја состојбата со оваа болест, од страна на Агенцијата, зајакнати се активниот и пасивниот надзор, а засилени се и контролите на граничните премини при увоз на живина, месо и нус производи од месо од живина.

ОН: "Можеме да градиме системи за храна кои ќе ја подобрат човековата исхрана"

07.12.2017
Повеќе од 200 експерти и професионалци од областа на исхраната, здравството, образованието, социјалната заштита и земјоделството се состануваат од вчера во Будимпешта. Тие имаат едно нешто заедничко: уверувањето дека локалните, националните, регионалните и глобалните системи за храна би можеле да придонесат многу повеќе за да го подобрат начинот на исхрана на луѓето.

Нов извештај на ФАО: Околу 14,3 милиони возрасни лица не добиваат доволно храна, во пораст е неправилната исхрана

27.11.2017
Земјите во Европа и Централна Азија бележат напредок во намалувањето на преваленцијата на недоволна исхранетост, но околу 14,3 милиони жени и мажи во регионот сè уште не добиваат храна што им е потребна, а неправилната исхрана е во пораст, се истакнува во извештајот на Организацијата на храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) објавен на 4.12.2017 година.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео
IPA