Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
IPA

Објавен јавен повик за вршење на активности од јавен интерес од областа на здравствената заштита на животните бр. 1/2021

05.04.2021
Агенцијата за храна и ветеринарство објавува ЈАВЕН ПОВИК БР. 1 /2021 за вршење на активности од јавен интерес од областа на здравствена заштита на животните

Најдени нови количини небезбеден путер

18.03.2021
Во рамки на засилените контроли во трговијата со млечни производи, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство на пазарот најдоа нови количини небезбеден путер, деклариран како Битолски путер Гурман (Bitolski Puter Gurman), во пакување од 0,5 до 1 килограм. Станува збор за производ произведен и пакуван во објект кој не е одобрен од Агенција за храна и ветеринарство, без надзор и инспекциска контрола и без идентификациска ознака.

ЕФСА – јавен повик

16.03.2021
Европската агенција за безбедност на храната (EFSA) и Европска Агенција за хемикалии (ECHA) објавија јавен повик за развој на Упатство за влијанието на третманот на водата врз резидуите од пестициди и биоциди што можат да бидат присутни во природната вода наменета за производство на вода за пиење.

На Дрисла уништени приближно 4.5 тони небезбеден путер

15.03.2021
Денес на депонијата Дрисла уништени беа 4.325 килограми небезбеден путер со изминат рок кој го увезла млекарницата Евро Млекара ДООЕЛ Скопје. Како што истакна во изјава за медиумите директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) Николче Бабовски, станува збор за количина која во рамки на двонеделната инспекцика контрола беше запленета од страна на официјален ветеринар на АХВ, како дел од 20 тонски увоз на путер од страна на компанијата, за која со контролите е утврдено дека манипулирала со документацијата за увоз и за складирање на производот, со рокот на употреба, која  путерот го чувала во неодобрени објекти – ладилници за складирање на храна од животинско потекло.
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео