Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Политика за користење на колачиња

Што се всушност колачиња или 'cookies'

Тоа се мали текстуални програмски сегменти, кои ги превземате на вашиот уред преку кој посетувате некоја интернет страна или апликација. Најчесто се користат за да запишат одредени корисни информации околу вашата активност или нагодувања (посетени страни, избор на јазик, фонтови, бои, светол или темен мод, слоќен или прост начин на приказ итн. Колачињата можат да бидат сесиски(привремени) кои се бришат веднаш по гасење на вашиот прелистувач или со одреден рок во кој остануваат запишани на вашиот прелистувач и одкако ќе го изгасете.

 

За каква намена ги користиме колачињата

На овие страни колачињата се користат за подобро функционирање на страната, за остварување на вашите нагодувања (јазик, избор и големина на фонт, избор на темен/светол начин на прикажување. Потоа да евидентираме статистика за бројот на посети, типот на уредот со кој била пристапена, резолуцијата со која била прикажана содржината, поимот преку чиво пребарување сте дошле на страната и страната кон која потоа сте излегле од нашата страна. Исто така на крај користиме колачиња и за да евидентираме и запомниме дали сте се согласиле или не да користиме колачиња.

 

Каков тип на колачиња користиме и колку време ги чуваме

Користиме и сесиски(привремени) и трајни колачиња. Ги чуваме поради претходно наведените информации. Она што за вас е посебно битно е дека преку колачињата никако не можеме лично да ве идентификуваме, поради тоа што користме сервис за CDN пристап кон страната кој ја анонимизира вашата IP адреса, така да вашето користење е анонимно.

 

Како додатно да се заштитите

Секој интернет прелистувач (Chrome, Brave, Edge, Safari, IE) има во себе повеќе опции за бришење на колачиња. Колачињата моѓете комплетно да ги избришете или само одточно одредена страна или автоматски по секоја сесија. Исто така повеќето модерни прелистувачи нудат таен/анонимен мод за посета на страни (Incognito/Private/Safe) преку кој сите ваши активности и колачиња не се запишуваат.

 

НАШАТА СТРАНА КОРИСТИ HTTPS/SSL ПРОТОКОЛ ЗА КОМПЛЕТНО СИГУРНО ПРИКАЖУВАЊЕ НА СОДРЖИНИ

 


 

Офицер за заштита на лични податоци

Сања Стојановска (Советник за нормативно правни работи), smihajleska@fva.gov.mk
Бојана Петровска (в.д. Раководител на Одделение за правни работи), bpetrovska@fva.gov.mk
Тел: (02) 2 457 895