Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Соопштение

Промовирана пролетнта кампања за вакцинација на лисиците против беснило

20.05.2022
Со авионско фрлање на вакцинални мамки од аеродромите во Скопје и Штип, со техничка и финансиска поддршка од Европската унија, Агенцијата за храна и ветеринарство ја спроведува пролетната кампања за вакцинација на лисиците против беснило.

Се зајакнуваат регионалните сојузи во борбата против прекуграничните болести на животните

20.04.2022
Подобрување на комуникацијата и соработката меѓу ветеринарните служби во регионот, а со тоа подобрување на здравствената состојба кај домашните животни што директно влијание врз јавното здравје е целта на Вториот форум на директори на ветеринарните служби од регионот на Западен Балкан, што денеска и утре се одржува во Охрид во организација на Агенцијата за храна и ветеринарство.

АХВ домаќин на “2 Форум на директори на ветеринарните служби од земјите од Западен Балкан зa комуникација и соработка”

19.04.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство, утре и задутре (20-21.04.2022 година) во Охрид ќе биде домаќин и претседавач со “2 Форум на директори на ветеринарните служби од земјите од Западен Балкан зa комуникација и соработка”.

Бабовски: АХВ ќе потпише меморандум за соработка со Канцеларијата за ветеринарство на Босна и Херцеговина

19.04.2022
Во пресрет на 2 Форум на директори на ветеринарните служби од земјите од Западен Балкан зa комуникација и соработка кој утре и задутре ќе се одржи во Охрид, а чиј домаќин е Агенцијата за храна и ветеринарство, првиот човек на Агенцијата, Николче Бабовски, денес оствари работен состанок со Саша Бошковиќ, директор на Канцеларијата за ветеринарство при Министерството за надворешна трговија и економски односи на Босна и Херцеговина.

Од пазарот се повлекува целото производство на Киндер од Белгија

13.04.2022
Атлантик Трејд Скопје ДОО Скопје  ја информира АХВ дека го проширува повлекувањето од пазарот на целото производство (сите серии и производи со сите рокови на употреба) на Киндер Шокобонс (46 и 125 гр.), Киндер Сурпрајз  Макси 100г и Киндер Мини Микс Пелуче (133 гр.).

Бабовски: Од околу 50 000 инспекциски контроли, само 69 неправилности за несоодветна и нецелосна декларација на производите

12.04.2022
Врз основа на лани спроведените скоро 50 илјади инспекциски контроли, констатирани се само 69 неправилности во однос на несоодветна и нецелосна декларација на производите и доведување во заблуда на потрошувачите.

Превентивно се повлекуваат Киндер производи

06.04.2022
Контролата се спроведе врз основа на добиеното известување од компанијата ФЕРЕРО д.о.о од Загреб, Република Хрватска, со кое информира дека од превентивни причини од пазарот  во Република Северна Македонија се повлекуваат неколку серии од Киндер производите...

Со регионална соработка и комуникација до подобра состојба со болестите кај животните

15.03.2022
Болестите кај животните не познаваат граници, а некои од нив претставуваат сериозна опасност и за луѓето, затоа, унапредувањето на регионалната соработка и интензивирање на комуникацијата мора да биде приоритет, не само во регионот, туку и пошироко.

Бабовски за Утрински брифинг: Будно ја следиме ситуацијата – преземаме соодветни мерки за можното ширење на птичјиот грип

15.03.2022
Претходната недела во медиумите проструи информација дека во соседна Грција во областа Мала Преспа потврден е случај на птичји грип откако беше пронајден голем број на мртви пеликани. Тоа пак веднаш го подигна алармот и кај соседните земји, и кај нас во Македонија.

Во вторник и среда во Велешко, симулациска вежба за болеста чума кај мали преживари

14.03.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство  во соработка со проектот „Регионална акција на ЕУ за искоренување на болести кај животните во Западен Балкан“, утре, вторник, 15.03.2022 година и во среда, 16.03.2022 година, во Велес, ќе одржи симулациска вежба за искоренување на болеста Чума кај мали преживари.

Потпишан договорот за изградба на нова административна зграда на АХВ

10.03.2022
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Николче Бабовски, денес, со Благој Димитров, управител на Друштво за градежништво,трговија и услуги БАУЕР БГ ДОО Скопје, го потпиша договорот вреден 515.202.937,62 денари, за изградба на новата административна зграда со лабораториски простории на Агенцијата за храна и ветеринарство.

АХВ ги олабави мерките за болеста африканска чума кај свињите

04.03.2022
Поради позитивната епидемиолошка состојба со болеста африканска чума кај свињите, Агенцијата за храна и ветеринарство донесе решение со кое олабавуваат мерките за заштита од вирусот. Се укинуваат заштитната ( 3 км)  и зоната под надзор (10 км) околу двете жаришта во Делчевско, каде, во координација и соработка со локалната самоуправа, Министерството за внатрешни работи, ветеринарните друштва и одгледувачите на свињи, со цел спречување на ширење на вир...

Директорот Бабовски одржа работен состанок со Ветеринарната комора

28.02.2022
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) Николче Бабовски, денес одржа работен состанок со претставници на Ветеринарната комора на кој беа разгледани иницијативите на Комората за намалување на ДДВ од 18 на 5 проценти за ветеринарните услуги и за зголемување на нивните цени, за активностите кои се од јавен интерес, а кои ги спроведуваат ветеринарните друштва.

Нов случај на птичји грип кај дива птица

21.02.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство ги доби резултатите од лабораториските испитувања на Ветеринарниот институт при Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје, со кои кај мостра од дива птица – корморан, од Штипско, е потврдено присуство на болеста авијарна инфлуенца (птичји грип).

Со неточни информации повторно се манипулира со безбедноста на храната

18.02.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство ги отфрла неоснованите обвинувања на Цветан Трипуновски, претседател на Комисијата за земјоделство на ВМРО ДПМНЕ изнесени на денешната прес конференција, во која обвинува дека Агенцијата за храна и ветеринарство дозволила увоз на пилешко месо и производи од месо од Република Словенија во време кога во таа земја е потврдено присуство на  болеста птичји грип. 

И Мексико забрани носење производи од свинско месо

18.02.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство ги известува бизнис операторите и граѓаните, дека согласно добиената нота од Амбасадата на Мексико во Белград, преку Амбасадата на Република Северна Македонија, поради добиената потврда од Светската организација за здравје на животните - (OIE), за појава на болеста африканска чума кај свињите во Република Северна Македонија...

Констатирано присуство на птичји грип, се утврдува патогеноста

17.02.2022
Најостро го осудуваме денешниот обид на политичката партија ВМРО ДПМНЕ преку соопштение непотребно да ја вознемири јавноста, бомбастично, квази стручно пласирајќи ја информацијата за појава на птичји грип во земјава и за наводното непреземање на мерки од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство...

АХВ и црногорската Управа за безбедност на храна ќе потпишат меморандум за соработка

14.02.2022
Официјализирање на соработката и унапредување на активностите меѓу двете институции, на полето на безбедноста на храната, храната за животни и ветеринарството, но и размена на искуства, договорија на денешниот работен состанок директорот на Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) Николче Бабовски и Владимир Џаковиќ, директор на Управата за безбедност на храна, ветеринарни и фитосанитарни прашања на Република Црна Гора, кој ја предводи делегацијата од оваа институција, која денес и утре ќе биде гостин на АХВ.

Во справувањето со африканската чума кај свињите АХВ доби експертска поддршка од Европската комисија

02.02.2022
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Николче Бабовски, денес одржа работен состанок со експерти од Ветеринарниот тим за итни случаи на Европската комисија (ЕУВЕТ ), обучени за ефикасно справување при првична појава на болести кај животните во земјите членки на ЕУ и во трети земји, кои од 2 до 4 февруари ќе ја спроведат експертск...